Psal se rok 2017 a stránka „Budu volit SPD Tomia Okamury” zveřejňuje fotografii ženy, která údajně hlasuje pro czexit. Nakonec se ukázalo, že na fotografii je mladá sekretářka ze Švýcarska a fotografie byla stránkou zakoupena ve fotobance.

Letos však šlo hnutí Tomia Okamury ještě dále. SPD použila v kampani fotku pěveckého spolku Újezdská Rozmarýna z Újezdu u Brna, který o tom nevěděl. Podle předsedkyně spolku Michaely Kyselkové neměl nikdo ze spolku o použití fotografie tušení. „Obracím se na vás v pro nás nepříjemné záležitosti a sice nezákonného zneužití fotografie folklorního spolku Újezdská Rozmarýna. Nesouhlasíme s použitím této fotografie a žádáme Vás o okamžité stažení tohoto příspěvku,“ napsal spolek Tomiu Okamurovi.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.