Několik lidí nás upozornilo na příspěvek Daniela Vávry, který má tisíce sdílení a věnuje se poměru pozitivních případů na počet provedených testů. Tentokrát mu musíme dát za pravdu.

Počet osob s nově prokázaným onemocněním COVID‑19 dle hlášení krajských hygienických stanic mírně roste. Konstantě tomu však roste i počet provedených testů. Vývoj denního poměru (v %) počtu osob s nově prokázaným onemocněním a celkového počtu provedených testů zatím neroste.

Vidět je to na tomto grafu:

Pokud se podíváme do tabulky, tak poměr u diagnostické indikace se pohybuje mezi 0,5-0,8 % pozitivních testů. Tato čísla nikdy nebyla tak nízká. Například na začátku června se čísla pohybovala mezi 1–2 %. Diagnostické indikace jsou testy, na něž vás pošle lékař nebo hygienik. Podobně je to u epidemiologické indikace, tedy poměr z celkového počtu provedených PCR testů. Nyní se poměr pohybuje mezi 0,1-0,5 % pozitivních případů. Na začátku června, když se nejvíce rozvolňovalo, to bylo 0,5-1 %. Poměr pozitivních případů u antigenních testů je konstantní. Neroste ani počet hospitalizovaných.

V tomto ohledu tedy opravdu lze hledat souvislost mezi zvyšujícím se počtem pozitivních případů a zvyšujícím se počtem provedených PCR a antigenních testů. Zkrátka před dovolenou je o něj vyšší zájem.

Daniel Vávra také informuje o tom, že Boris Johnson oznámil, že do 19. července se Anglie vrátí zpět do normálu a zruší se všechny restrikce. V tomto ohledu však musíme podotknout, že ve Velké Británii je mnohem vyšší proočkovanost než v České republice. Ve Velké Británii je k 1. červenci 2021 naočkováno alespoň jednou dávkou 84,9 % lidí starších 18 let. V České republice je momentálně, alespoň jednou dávkou naočkováno 47,8 % populace, oběma jen 32,6 % lidí. Nutné však dodat, že v ČR se očkuje především mRNA vakcínami a ukazuje se, že mRNA vakcíny, tedy Pfizer a Moderna, jsou proti mutacím účinnější než ostatní.

Výsledkem tedy je, že by se vláda v tuto chvíli měla soustředit především na co nejvyšší proočkovanost v České republice. Mírně rostoucí počet pozitivních testů nás zatím znepokojovat nemusí.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.