Satirická stránka Český institut pro urážení politiků zveřejnila, že Radek Koten z SPD údajně měl tvrdit, že tornádo na jižní Moravě bylo uměle vytvořeno. Koláž šíří i jiní lidé bez kontextu, že jde o satiru. Ve skutečnosti se jednalo o koláž. Teorii umělého vytvoření zveřejnil někdo jiný a do obrázku byla přidána hlavička poslance SPD. Radek Koten se také od publikování statusu distancoval.

O Ivanu Bartošovi se pro změnu šíří video, že údajně vydělává na praní špinavých peněz a dovozu drog z Thajska. Na videu mluví jakýsi muž, který se samozřejmě nepředstavil. Pochopitelně jde o nesmysl. Pokud by policie (Interpol) vyšetřovala takové podezření, určitě nebude zveřejňovat nějaké výsledky vyšetřování a určitě nikdo nebude radit, koho mají volit. Je neuvěřitelné, čemu lidé jsou schopni věřit.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.