Do šíření dezinformací se bohužel zapojují i menší regionální projekty. Například HBhistory, který byl dříve menším projektem o historii především Havlíčkova Brodu a okolí, nyní na svých stránkách šíří nesmysly. Projekt šíří například výmysl, že Záchranná služba v Berouně varuje před očkováním. Jde o starší dezinformační plakát, který vyhrožuje lékařům. HBhistory tvrdí, že ho vydala záchranná služba v Berouně. Záchranná služba v Berouně přitom ani nemá žádný web. V Středočeském kraji je jen jedna záchranná služba a to Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, která spravuje všechny výjezdní stanoviště rozložené napříč krajem. Důvodem je, aby záchranné služby nebyly napojeny přímo na nemocnice a pacienti byli převáženi do nejbližší možné volné nemocnice. Záchranáři byli naopak mezi prvními, kteří byli očkovaní proti COVID-19.

V letáku, který se šíří, je uvedena například lež, že vakcína proti COVID-19  je experimentální. Tento nesmysl vysvětlujeme zde.

Jindy projekt HBhistory šířil lež údajném o hřbitově elektromobilů s vyčerpanými bateriemi v Paříži. Ve skutečnosti se však nejedná o žádné autovrakoviště. Z automobilů byly dočasně vyjmuty baterie, poté co firma, která je vlastnila, zkrachovala. Vozy byly však nakonec prodány. Není ani pravdou, že by baterie z těchto aut byly nebezpečné pro životní prostředí.

Projekt HBhistory se stal projektem podporující SPD. Zve například na jejich jarmarky. Za webem stojí Martin Hodbod.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.