Terčem hoaxů se stali také lidé, kteří normálně sami hoaxy šíří. Uskupení Volný blok včele s Lubomírem Volným patří bezesporu k nejaktivnějším šiřitelům dezinformací v ČR. Zvláště těch týkající pandemie COVID-19.

Poslanec Volného bloku Marian Bojko byl v úterý odvezen z Poslanecké sněmovny do nemocnice. Podle předsedkyně bloku Jany Volfové, která o Bojkově zdravotním stavu informovala na sociální síti Facebook, cítil Bojko velký tlak na prsou. „Pro všechny přátele, právě mě propustili z ÚVN Střešovice,  jsem v pořádku,  jen srdeční slabost, děkuji všem za podporu,“ informoval následně večer.

Nějaký vtipálek však vyjádření Bojka upravil a na sociální síti se začalo objevovat v podobě: . „Pro všechny přátele, právě mně propustili z ÚVN Střešovice,  jsem v pořádku,  jen jsem byl na očkování, děkuji všem za podporu.“  To Mariana Bojka rozlítilo. „Kamarádi,  nějaký pitomeček zneužil můj dnešní příspěvek po propuštění z nemocnice, posuďte sami,“ reagoval Bojko.

Sociální sítí Facebook se také nedávno šířil zfalšovaný certifikát o provedené vakcinaci, na kterém je uvedeno jméno Lubomír Volný. Ten se osobitý způsobem nechal několikrát slyšet, že očkovat se nenechá.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.