Hudebník Daniel Landa sdílel na sociální síti Facebook ústřižek z německého bulvárního deníku Bild, který psal o údajném podvodu v německých nemocnicích. „Hororová čísla lůžek na intenzivních stanicích falšována. Aby se kasírovalo víc peněz daňových poplatníků: podlá hra s našim strachem. Byl tento brutální lockdown vůbec nutný? Co věděli Merkelová a Spahn (ministr zdravotnictvi)?“ ptá se Bild na titulní straně. Příspěvek Daniela Landy má tisíce sdílení.

Známo je, že bulvární noviny se často uchylují k publikování šokujících titulků, aby si následně noviny zakoupil i člověk, který to původně neměl v plánu. Jde v podstatě o metodu, na které pak vznikl clikbait. Připomeňme, že clickbait je většinou poutavý titulek, který nutí čtenáře na něj kliknout. Může se jednat o titulek, který má pouze lidi nalákat a po prokliknutí se sice návštěvník většinou nic, co bylo slíbené v titulku, nedozví, nicméně zvýšil návštěvnost webu, a to i v případě, že web ihned opustil. Může jít ale i o titulek, který poutá na něco, co se na webu v článku návštěvník dozví. Úspěch clickbaitu tkví v lidské zvědavosti, řadíme ho mezi dezinformace s ekonomickou motivací. Podobnou metou fungují i novinové titulky.

Zpět ovšem ke kauze. Když si pročteme seriózní tisk, celá kauza je postavena na jednom dopisu z ledna 2021, jehož autorem má být Institut Roberta Kocha (RKI) a je adresovaný spolkovému ministerstvu zdravotnictví. V dopisu se píše, že některé nemocnice někdy uváděly méně volných lůžek intenzivní péče, než tomu bylo ve skutečnosti. Mělo jim jít o jakou si prémii.

Jenže. Spolkové ministerstvo zdravotnictví přiznává existenci dopisu, ale dodává, že dopis neobsahoval žádné analýzy ani jiné důležité údaje. Ministerstvo jasně prohlásilo, že neexistují věrohodné důkazy o tom, že „informace o využití kapacit intenzivní péče byly uměle navyšovány“. Je ovšem pravdou, že i koaliční politici trvají na vyšetření kauzy. Proti nařčením se však ohradila Německá asociace nemocnic, která upozorňuje, že neexistují konkrétní čísla a v dopisu nejsou uvedeny ani konkrétní jména nemocnic. Kromě toho je také znám výsledek auditu, který upozorňuje na různé nesrovnalosti, ale také neuvádí žádná konkrétní čísla. Z článku ZDF je zřejmé, že šlo spíše nedbalé vyúčtování ze strany spolkového ministerstva, než o podvod nemocnic. Navýšit počty intenzivních lůžek se rozhodla německá spolková vláda v prosinci loňského roku na základě zvyšujícího se počtu hospitalizovaných.

Článek Bildu tedy rozhodně není důkazem podvodu. Kauza se teprve vyšetřuje a jde o tvrzení proti tvrzení. Konkrétní čísla a analýzy neexistují. Dodejme ještě, že i v Německu se blíží volby. Volby do spolkového sněmu se uskuteční na konci září 2021. Tím netvrdíme, že článek z bulvárního Bildu nemůže mít reálný základ, je třeba však být zvláště obezřetný.

V České republice byla čísla mnohdy naopak podhodnocena. Hospitalizovaný pacient s covidem-19 byl podle algoritmu ministerstva zdravotnictví po deseti dnech přeložen na standardní oddělení jako negativní, pokud poslední tři dny neměl příznaky. Ve statistikách se tak dál neobjevoval, přestože v nemocnici mnohdy zůstával několik týdnů až měsíců. Podle Všeobecné fakultní nemocnice v Praze to byl případ asi 26 procent pacientů. Po dvaceti dnech se připočetl mezi vyléčené, i když se v zatížení nemocnice nezměnilo nic.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.