V internetových diskuzích často narazíme také na narativ, že údajně v roce 2020 bylo zavedení tzv. „CovidPassů“, tedy aplikací prokazujících bezinfekčnost, považováno za hoax. Kdo a kdy to za hoax označil, se však nedozvíme.

První snahy o vytvoření nějaké aplikace začaly už v červnu 2020. Tehdy se samozřejmě jednalo o aplikaci, která by zaznamenávala negativní PCR testy. „Budeme s členskými státy jednat o tom, aby tato aplikace byla obecně uznávána, budou to řešit naše ambasády,“ řekl v červenci 2020 tehdejší ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

V době, kdy už se vědělo, že se brzy začne očkovat, bylo také jasné, že bude nutná podobná aplikace. „Jinak to nemá velký význam. Bude snaha vymyslet něco jako mezinárodní očkovací průkaz, jako covid pas,” uvedl exministr zdravotnictví Roman Prymula v prosinci 2020. Prohledali jsme všechny možné články a nenašli jsme jediný, který by hovořil o zavedení pasu jako o hoaxu.

Podobný narativ se šíří i na Slovensku. „Už měsíce se šíří tento retrospektivní hoax. Prý jsme my jako policie říkali, že Covid pasy nikdy nebudou existovat. Najednou je jasné, že budou a tak to má všechno dokazovat, že policie lže. Přiloženou grafiku jsme zde měli již několikrát a budeme ji zveřejňovat dokola. Nikdy jsme totiž netvrdili, že Covid pas nebude existovat. Je to úplně normální doklad jako Mezinárodní očkovací průkaz, který existuje desetiletí a bez kterého se do některých zemí světa nedostanete,“ píše slovenská policie.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.