Asi nemusíme psát, že jedním z hlavních témat posledních dnů je kauza ohledně Dominika Feriho a jeho vztahu k ženám. K uvedené kauze je nutné napsat, že poprvé ji rozpoutal web Parlamentní listy. 21. května 2021 publikoval článek: „Feri má problém. Zničující skandál, nebo pomluva? Mlčení možná skončí.“

Vzhledem k tomu, že jsem vůči Parlamentním listům krajně nedůvěřivý, rozhodl jsem se i já pátrat, zda obvinění jsou důvěryhodná. Bohužel musím konstatovat, že některé výpovědi se shodují s výpověďmi, které shromáždili redaktoři serveru Alarm a Deník N a to nezávisle na nich. K podobnému závěru došel například i Andrej Ruščák. V reakci na výše zmíněný článek jsem napsal, že mi to celé připomíná kampaň proti TOP09 a demokratické opozici jako takové, a o členovi MP, který to rozmazával, jsem napsal, že tím, že tlačí něco z parlamentek, ohrožuje podzimní volby. Poté, co jsem napsal ten status, začali mi psát soukromě svědkové celé záležitosti, které znám a kterým důvěřuji. Do této doby jsou čtyři, na sobě nezávislí, a jejich výpovědi dohromady dávají smysl,“ napsal na Facebook. Dle všeho se Dominik Feri choval k ženám minimálně velmi hrubě a neslušně. Ostatně, bývalý poslanec se také omluvil za nevhodné chování, obvinění z násilí však odmítá.

Nejlépe to shrnul asi Josef Bouška pro Respekt. „Objem, povaha i kvalita nasbíranýho materiálu je zdrcující. I kdyby se v něm nacházely dvě tři nafouknutý nebo úplně vymyšlený obvinění, furt by zbejvalo až dost na konec v politice a nejspíš i na stíhání. Existuje možnost, že jsou všechny ty výpovědi vzájemně nesouvisejících lidí smyšlený nebo zmanipulovaný? Jo, existuje i možnost, že člověka trefí meteorit. Ale pokud by to celý byla jen kampaň za cílem zničit pana Feriho, šlo by o nevídanou operaci level CIA, o mimořádně sofistikovaný zločinecký spiknutí připravovaný bůhvíjak dlouho. Máloco v životě je jistý na 100 procent, téměř všechno hodnotíme na základě pravděpodobnosti. O Ferim se nemá mluvit jako o zločinci, dokud není odsouzenej a pokud ho budou média prezentovat jako zločince, ozvu se proti tomu. Ale lze se velmi důvodně domnívat, že pan exposlanec se v posledních letech přinejmenším choval jako čuně k ženám a už za to nemá v politice co dělat,“ napsal ve statusu.

„Z názorového hlediska je A2larm obvykle nesnesitelný pro kohokoli mimo tvrdou levici. Ale v reportážních, analytických a zpravodajsky zaměřených textech odvedli až překvapivý množství vynikající práci a lví podíl na tom má krom Saši Uhlový právě Apolena. Obě dámy mají i své slabé chvilky a nejsou nekritizovatelný, ale taky za sebou mají prvotřídní materiály, nejen dobře zpracovaný, ale i společensky důležitý,“ dodává Bouška.

Z tohoto důvodu jeho stažení z politického dění je zcela na místě. Minimálně do doby, než se věc prošetří. Ostatně v mezičase policie navrhla obžalobu Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Premiér odstoupit nechce. Zde je vidět jasný rozdíl v přístupu k politické odpovědnosti.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.