Usvědčený konspirační web Zvědavec.org uvedl na svých stránkách překlad článku z ruských stránek Fondsk.ru, obviňující USA z umisťování vojenských biologických laboratoří po světě a propojující toto tvrzení s tím, že americká laboratoř může za vytvoření nového koronaviru SARS-CoV-2. Text se nyní šíří i e-maily. Analyzují ho Čeští elfové.

Článek začíná rozhovorem s tajemníkem ruské Rady bezpečnosti 7. dubna 2021, který mimo názorů na Ukrajinu a  Bidenovu administrativu také obvinil USA z rozšiřování vojenských biologických laboratoří po světě a u hranic s Ruskem a ČLR.

K tomu o den později čínský představitel Ministerstva zahraničí ČLR Zhao Lijian dodal další tvrzení o laboratořích po světě a v Ukrajině. Jedná se o dlouhodobý dezinformační narativ o amerických vojenských laboratořích i z předcovidové éry Bulletin.org (2018), který byl již několikrát vyvracen – v případě Ukrajiny webem EUvsDisinfo.eu (2020, 2021), v případě Gruzie (2018) webem APnews.com

Další velká část dezinformačního článku se opírá o směs vyvrácených tvrzení, která šíří po internetu profesor mezinárodního práva Francis Boyle. Tento občanskoprávní aktivista skutečně v roce 1989 navrhl Zákon proti biologickému terorismu, jež byl přijat americkou administrativou. Kromě toho je Francis Boyle dlouhodobým kritikem Izraele zastupujícím Organizaci pro osvobození Palestiny a šiřitelem různých variant teorií o izraelském podílu na bombardování světového obchodního centra v roce 1993 a umělých původech SARS, prasečí chřipky, Eboly, západonilské horečky, limské boreliózy a roli Billa Gatese na šíření viru Zika (fact check Businesstoday). Jeho obvinění na únik nového koronaviru z laboratoře ve Winnipegu bylo vyvráceno (LeMonde.fr.), dále tvrdí, že virus unikl sabotáží z wuchanské laboratoře a že světové zdravotnické organizaci se nedá věřit, jelikož ji platí Big Pharma (fact check LeadStories.com).

Podpůrná tvrzení článek čerpá v případu americké laboratoře Fort Detrick, která v létě 2019 přišla na základě inspekce amerického centra pro kontrolu nemoci (CDC) o licenci nejvyššího nakládání s biologickým materiálem (report městské rady). Přestože došlo k dvěma porušením opatření standardních operačních postupů, na základě těchto incidentů nedošlo k žádnému vystavení patogenům (Military.com). Po odstranění nedostatků umožnila CDC této laboratoři opět plný provoz od dubna 2020 (HomeLandPrepNews.com). Další část článku pak přidává i případy jiných amerických laboratoří z let 2006-2015. V původním novinovém článku však není zmíněno, zda se závady staly opravdu na úsecích zvýšené biologické ochrany a navíc se nutně nejedná o vojenské laboratoře. Pro manipulativně zvýšenou naléhavost je z článku vypuštěno, že ze zmiňovaných 1500 incidentů mezi lety 2006-2015 bylo v 800 případech poskytnuta zdravotní prohlídka nebo případné ošetření, a jen u 15 osob a 3 zvířat došlo k nákaze.

Závěrečnou částí pak autor propojuje studii v Nature 2015 o chimericky vytvořeném studijním koronaviru s nepotvrzenou teorií, že nový koronavirus SARS-CoV-2 byl vytvořen uměle. Samotný vydavatel tohoto článku již 30. března 2020 uvedl, že si je vědom, že tento článek je používán jako základ nepotvrzených teorií, že virus SARS-COV-2 byl sestrojen uměle, pro co nejsou žádné dostatečné důkazy a že vědci se domnívají, že nejpravděpodobnějším zdrojem tohoto koronaviru jsou zvířata. Doposud nejsou žádné dostatečné důkazy ohledně umělého zásahu do genomu viru SARS-CoV-2, a tudíž laboratorní teorie původu viru není potvrzená (Newscientis.com, NationalGeographic.com, TechnologyReview.com).

Tvrzení 1:

7. dubna Nikolaj Patrušev, tajemník ruské Rady bezpečnosti, v rozhovoru pro deník „Kommersant“ upozornil na skutečnost, podle které po celém světě přibývají v hojném počtu nové biologické laboratoře pod kontrolou USA. A v podstatě také u hranic Ruska a ČLR. Následujícího dne, 8. dubna, oficiální představitel Ministerstva zahraničí ČLR, Zhao Lijian, řekl: „Americká vláda musí mezinárodnímu společenství předložit podrobné informace o experimentech, které uskutečňuje v amerických vojenských biologických laboratořích na Ukrajině a ve Fort Detricku… Spojené státy zbudovaly 16 biologických laboratoří jen na Ukrajině. Proč USA zakládá takové množství laboratoří po celém světě a čím se tam zabývají…?“

Fakta

Rozhovor s tajemníkem ruské Rady bezpečnosti Nikolajevem Patruševem v ruském deníku Kommerssant pokrývá celé spektrum ruského pohledu na geopolitiku, počínaje Ukrajinou a Donbasem až po tvrzení o COVID-19 a obsahuje celou řadu nepodložených tvrzení. Podobně tvrzení Zhao Lijilana v deníku Tass.ru je součástí často šířené dezinformace o amerických vojenských laboratořích v různých zemích (factcheck Bulletin.org, APnews.com) a na Ukrajině, která již byla vyvrácena (web EUvsDisinfo.eu).

Tvrzení 2:

„O tom, že v biologických laboratořích Pentagonu je vyvíjena biologická zbraň, hovoří jak vědci, tak veřejní představitelé. Autor amerického „Zákona proti biologickému terorismu“ (Biological Weapons Anti-Terrorism Act of 1989, BWATA), profesor mezinárodního práva na Illioiské univerzitě v Urbana-Champaign (USA), Dr. Francis Boyle, prohlásil, že asi 13 tisíc vědců ve 400 laboratořích (200 na území USA) v USA a v zahraničí se zabývá tvorbou nových kmenů vojenských zabijáckých mikrobů (offensive killer germs) odolných vůči vakcínám.

Podle slov Boyleho „americké univerzity už dlouho a rády ochotně dovolují Pentagonu a CIA přetvářet své výzkumné programy… ve vědu o smrti“. Jako příklad uvedl skupinu doktora Jošihira Kawaoky z Wisconsinské univerzity, která dokázala zvýšit toxičnost viru chřipky 200krát. Podle Boyleho jsou Pentagon a CIA „připraveny, chtějí a mohou začít biologickou válku, až se to bude hodit jejich zájmům… Mají anthrax superzbrojní kvality (super-weapons-grade anthrax), který už použily proti nám (proti Američanům. -Red.) v říjnu r. 2001“.

Boyle mluví o poštovní zásilce dvěma senátorům (Tomovi Daschleovi z Jižní Dakoty a Patrickovi Leahymu z Vermontu) a řadě dalších osobností, které vystoupily proti protiteroristickému zákonu s názvem Patriot Act a o zdrojích anthraxu, jejichž původ byl vypátrán až ve vládní laboratoři biologických zbraní ve Fort Detricku ve státě Maryland. Podle údajů FBI v důsledku tohoto rozesílání zahynulo 5 a onemocnělo 17 lidí.

Za posledních dvacet let, sděluje Boyle, utratily Spojené státy asi 100 mld. amerických dolarů na vývoj zbraní pro ofenzivní biologickou válku. „Nyní máme doopravdy průmysl ofenzivních biologických zbraní, které porušují Konvenci o biologických zbraních a Zákon a boji proti terorismu o biologických zbraních z r. 1989“, říká americký vědec. Podle něj se americká vláda zabývá budováním průmyslu biologických zbraní od doby, kdy se v r. 1981 ujala vlády Reagova administrativa.“

Fakta

Přestože se jedná o profesora mezinárodního práva a aktivistu občanských práv, i bez vzdělání z virologie je některými kruhy doktor Francis Boyle vydáván za experta na bioterorismus. Boyle pracoval mimo jiné v Bosně a Hercegovině, v Amnesty International a také jako poradce Palestine Liberal Organisation. V roce 1989 se skutečně podílel na návrhu Zákona proti biologickému terorismus (BWATA), který byl přijat americkým kongresem a podepsán prezidentem G.H.W. Bushem. Boyle je dlouhodobým kritikem Israele a zahraniční politiky USA. Jeho tvrzení zahrnují, že izraelská rozvědka byla zapojena do bombardování Světového obchodního centra v roce 1993; že SARS, prasečí chřipka a ebola byly geneticky modifikovány; a virus západního Nilu a lymská borelióza unikly z americké biologické laboratoře. Tvrdil také, že zakladatel Microsoftu Bill Gates se „podílel“ na šíření viru Zika (fact check Businesstoday). V rámci specifických tvrzení o původu COVID-19 již tvrdil, že byl ukraden čínskými vědci z laboratoře ve Winnipegu, což bylo již vyvráceno, LeMonde.fr. Dále věřil, v unik viru po sabotáži z laboratoře ve Wu-chanu. Později tvrdil, že lidé nemohou věřit ničemu, co říká Světová zdravotnická organizace, protože to „kupuje a platí společnost Big Pharma“ (fact check LeadStories.com).

 

Tvrzení 3:

„V létě r. 2019 „bylo hlavní laboratoři pro výrobu biologických zbraní nařízeno ukončit všechny výzkumy smrtících virů a patogenů kvůli obavám, že se infikované zbytky mohou dostat do odpadních vod“, uvedly britské noviny The Independent. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), státní zdravotnický orgán v USA, zbavil Fort Detrick lincence na práci s horečkou Eboly, neštovicemi a anthraxem poté, co inspektoři CDC odhalili ve Fort Detricku „problémy s novými procedurami použitými pro dekontaminování odpadních vod“.

Podotýkám, že možnost úniku „smrtících virů a patogenů“ do odpadních vod ve Fort Detricku byla zaznamenána krátce před vypuknutím pandemie COVID-19, z čehož Američané okamžitě obvinili Čínu.“

Fakta

Americká CDC skutečně v červnu 2019 pozastavila licenci pro nakládání s patogeny BL-3 a BL-4, přičemž jedním z důvodů byl nedostatečný proces sterilizace odpadních vod (kombinace chemické metody a sterilizace párou) (report městské rady). Přestože došlo k dvěma porušením opatření standardních operačních postupů, na základě těchto incidentů nedošlo k žádnému vystavení patogenům (Military.com). Po odstranění nedostatků umožnila CDC této laboratoři opět plný provoz od dubna 2020 (HomeLandPrepNews.com).

Tvrzení 4:

„Průzkum, provedený americkými novinami USA Today, ukázal, že ve 200 vojenských laboratořích napříč celými Spojenými státy od r. 2006 do r. 2013 došlo k více než 1500 haváriím a závadám bezpečnostní techniky.“

Fakta

Podle pravděpodobného článku (odkaz není na webu uveden) se jedná o 200 laboratořích s povolením BL-3 a BL-4, nikoliv nutně vojenských laboratoří. Dále není zřejmé, že k závadám došlo zrovna na těchto úsecích. Stejně v textu uvedeno, že zmiňovaných 1500 incidentů mezi lety 2006-2015 zahrnovalo tyto laboratoře. V rámci těchto incidentů však bylo v 800 případech poskytnuto zdravotní prohlídka nebo případné ošetření, u 15 osob došlo k nákaze, a 3 infekcím zvířat, což je vhodné uvést do kontextu celkového počtu událostí.

Tvrzení 5:

„Výzkum na mezinárodní úrovni s vysokou pravděpodobností určuje také zdroj úniku či záměrného propuknutí nemoci COVID-19. Stručně o tom hovoří článek A SARS-like cluster of circulating bat coronaviruses shows potential for human emergence (SARS-podobný kmen cirkulujících koronavirů netopýrů demonstruje potenciál výskytu u člověka), vydaný v autorském lékařském časopise Nature Medicine 9. listopadu r. 2015. V publikaci se píše: „Za použití systému reverzní genetiky SARS-CoV2 jsme vytvořili a zkoumali virovou chiméru, která vyvolává propuknutí koronaviru netopýrů SHC014 v pro ně adaptovaném viru SARS-CoV“.“

Fakta

Samotný vydavatel tohoto článku již 30. března 2020 uvedl, že si je vědom, že tento článek je používán jako základ nepotvrzených teorií, že virus SARS-COV-2 byl sestrojen uměle, pro co nejsou žádné dostatečné důkazy a že vědci se domnívají, že nejpravděpodobnějším zdrojem tohoto koronaviru jsou zvířata.

Citovaná část („Za použití systému reverzní genetiky SARS-CoV2 jsme vytvořili a zkoumali virovou chiméru..“) v originále neobsahuje číslovku „2“, která byla zřejmě manipulativně přidána, aby se zvýšilo podezření na virus spojený s onemocněním COVID-19. V originále se totiž píše o obecném systému tehdy známého viru SARS-CoV (bez číslovky).

Samotné editace genetické informace nějakého viru v laboratoři ještě neznamenají důkaz, že další nový kmen je uměle vytvořen. Doposud nejsou žádné dostatečné důkazy ohledně umělého zásahu do genomu viru SARS-CoV-2, a tudíž laboratorní teorie původu viru není potvrzená (Newscientis.com, NationalGeographic.com, TechnologyReview.com).


Elfové je v českém internetovém prostředí sebeprezentační název anonymní aktivistické skupiny, která si vzala za cíl „boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu“. Skupina se zformovala v roce 2018 po vzoru obdobných skupin v pobaltských státech, například Litvy, kde podobná aktivita vznikla asi o pět let dříve. Přijala od nich také označení za elfy.