V České republice dochází k výraznému poklesu případů záchytů i hospitalizovaných lidí s COVID-19. Příčin je bezesporu několik. Mezi ně však patří i to, že v ČR přibývá očkovaných. Nyní je očkováno alespoň jednou dávkou 37 % populace. Lidé skeptičtí k očkování však tvrdí, že za zlepšením stojí konec „chřipkové sezony“, tedy zlepšení počasí. Situace se podobně začala zlepšovat ve stejnou dobu i vloni. Vloni bylo ovšem mnohem tepleji, a to až tolik, že ČR trápilo sucho.

Že očkování funguje nám však může dokázat situace v Izraeli. Izraelské klima nezná zimu jako ji známe my. Mrazy v zemi opravdu nehrozí. Přesto Izrael zažil už tři vlny pandemie. Dvě velmi silné. Poslední ovšem před 4 měsíci, kdy se začalo masivně očkovat. A od poloviny ledna Izrael hlásí o 99,7 % méně případů, o 99 % méně kriticky nemocných a o 98,5 % úmrtí na COVID-19.

Život v zemi se už nyní vrací pozvolna k normálu. Restrikce se rozvolňují – včetně zrušení povinnosti nosit roušku ve venkovních prostorách. Jak píše list Washington Post, koncerty, bary a hotely jsou otevřené pro ty, kteří se mohou prokázat očkovacím průkazem. Třídy jsou opět plné žáků jako v období před pandemií.

Izrael nám jednoznačně dokazuje, že očkování funguje. Pro nás je to velmi důležité, protože se jedná velikostí o podobnou zemi.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.