Nela Lisková ambasadorka téměř nikým neuznané Doněcké lidové republiky se přeorientovala na specialistku na očkování. Na sociální síti Facebook své věrné například zásobuje bizarními teoriemi (1, 2, 3), že za očkováním proti COVID-19 se skrývá čipování.

Tisíce sdílení pak má její tvrzení, že v americké armádě je jen 30% očkovaných. Ve skutečnosti v americké armádě je třetina vojáků očkována již druhou dávkou. Dalších 577 562 dostalo první dávku. Americká armáda si za cíl stanovila do 4. července naočkovat 80% vojáků a zaměstnanců armády.

Jako další důkaz nebezpečnosti vakcín Lisková spatřuje to, že někteří zaměstnavatelé budou finančně motivovat své zaměstnance, aby se nechali očkovat. Například OKD jim vyplatí 3000 Kč. Důvod proč tak zaměstnavatelé činí však není to, aby do lidí „aplikovali jedy“, ale naopak, aby zaměstnanci byli zdraví. Zároveň je známo, že očkovaný člověk 14 dní po druhé dávce nemusí být v zaměstnání již testovaný. Faktem je, že stát firmám platí testy. Neplatí jim však ostatní náklady s testováním. Testování je pro firmy poněkud logisticky složité, a tak vyplacení drobné částky ve výplatě se jim zpětně může vyplatit.

Češi ve službách Putina – Nela Lisková

To, že Rusko vede proti Česku aktivní hybridní válku, je nepopiratelný fakt. Její součástí je aktivní podpora zevnitř, pomocí kolaborantů, jejichž jednání a chování podkopává důvěru v český právní řád a demokratické zřízení. Představme si některé z aktérů, kteří poměrně bez skrupulí tlačí svým chováním naši zemi směrem na východ.
Nela Lisková je bývalá česká politička, podnikatelka a aktivistka. V letech 2016–2017 vystupovala jako údajná konzulka Doněcké lidové republiky v Česku. Je velmi aktivní na sociálních sítích, kde zcela otevřeně podporuje proruskou scénu, aktivně vystupuje na podporu anexe Ukrajiny Ruskem a daří se ji pronikat i mimo proruské „bubliny“.

Její příspěvky, jak už to u dezinformátorů je pravidlem, obsahují celou řadu lží (např. že zvolení pana Drahoše prezidentem bude znamenat občanskou válku nebo že migranti budou dostávat startovací byty).

Aktivně spolupracovala s povstaleckou vládou a jejími PR kanály, pracuje, a to velmi aktivně, ve prospěch Ruska a její profil na „ruském Facebooku“ VKontakte ukazuje, že ruský nacionalismus spolu s rasismem patří mezi její oblíbená témata.

V roce 2015 přislíbila podle českého bojovníka Pavla Botky jako členka SPD pomoc proruským separatistům. Tuto činnost potvrdilo vedení SPD tím, že ji prohlásilo za soukromou aktivitu členky a nikoliv koordinovanou činnost hnutí. V roce 2016 založila Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky, přičemž se snažila vyvolat dojem, že jde o oficiální úřad okupované části Ukrajiny s honorárním konzulem.

Tady je třeba připomenout, že Doněckou republiku ČR neuznala, nemohla tedy mít u nás své zastoupení. Později se Nela Lisková stala členkou vedení Národní domobrany, která se dostala do hledáčku Ministerstva vnitra, jež ji zmiňuje v dokumentu Extremismus Souhrnná situační zpráva 1. čtvrtletí roku 2016 a 2. čtvrtletí roku 2017. 

Úvod článku napsal Jan Cemper, druhou část Čeští Elfové