Sociální sítí Facebook se hojně šíří komentář Růženy Karfíkové, který zpochybňuje okolnosti výbuchu ve Vrběticicích. „Exploze ve Vrběticích v roce 2014 byly zinscenovány za účelem zametení stop po chybějícím inventáři ve skladech, kdy tisíce kusů zbraní a munice byly ze skladů vyvezeny na Ukrajinu, ale odtamtud zbraně a munice pokračovaly do Sýrie do rukou tehdejší Free Syrian Army a později Islámského státu bojujícího proti Bašáru Asadovi, a to v ostrém rozporu s mezinárodním zbrojním embargem na dodávky zbraní do Sýrie,“  píše se v komentáři, který má například z tohoto profilu 8 tisíc sdílení.

Komentář ovšem v tomto ohledu velmi pokulhává. V předmětnou dobu výbuchu totiž žádné embargo vývozu zbraní do Sýrie neplatilo. Embargo na dovoz zbraní do Sýrie skončilo v květnu 2013. Že část zbraní ze skladu ve Vrběticích mohla skončit i v Sýrii je věc veřejná a nemusel nikdo nic tajit.

Komentář dále konspiruje: „Když se ze skladu ztratí zbraně, nebo když je ve skladu rozkrádačka, nebo když velitel skladu začne se zásobami “podnikat” a přeroste mu to přes hlavu a na skladu vznikne obrovské inventární manko a nejde dohledat tisíce kusů zbraní, munice, granátů, raket, raketometů, RPG sestav a další výzbroje, tak se to řeší obvykle dvěma způsoby! Buď si velitel skladu prožene kulku hlavou a v dopise na rozloučenou se přizná, anebo nechá celý sklad vyletět do povětří.“

Je známo, že sabotáž stála životy dvou Čechů. Není však známo, že by se jednalo o velitele skladu. Torza těl dvou zaměstnanců skladu objevili pyrotechnici až déle než měsíc od exploze. Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o běžné zaměstnance skladu. Sklad neprovozovala armáda, ale soukromá společnost Imex, a tak nemusel mít žádného velitele. Že celá zóna nebyla nijak zvlášť střežená, potvrzují i detektivové, kteří v roce 2014 výbuch vyšetřovali. „Ten areál byl nezabezpečený, chyběly tam celé ploty, areál byl přístupný z okolního terénu, člověk ani nevěděl, že vstupuje do nebezpečného prostoru. Každý, kdo šel na hřiby, se tam mohl dostat,“ vzpomínal bývalý detektiv protimafiánského útvaru Jiří Komárek, který měl tehdy vyšetřování výbuchu na starosti. „Byly tam díry v plotě a všeho všudy jeden vrátný. To nás tehdy skutečně překvapilo,“ uvedl další z dnes už bývalých detektivů, který si nepřál být jmenován. Podle Radka Ondruše, právního zástupce firmy Imex, která si dva sklady ve Vrběticích pronajímala, měly haly vlastní oplocení, pancéřované dveře zabezpečené elektronickým systémem. I Ondruš ale připouští, že dostat se dovnitř nevyžaduje žádné zvláštní dovednosti. „Ke skladu se mohlo dostat i malé děcko, protože oplocení nemuselo být souvislé, a oplocení vlastních skladů vám štípačkami prostříhá i babka. Tím se dostanu ke skladu, a pokud sem přijde profesionál, zabezpečovací zařízení do skladu může překonat,“ řekl.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.