Na Slovensku se stalo hitem video o údajné toxicitě respirátorů. Sdílelo ho 25 tisíc lidí a své diváky si video našlo i v České republice. Podle videa mají respirátory obsahovat nebezpečný anilin a formaldehyd. Kromě toho video obsahuje upravený záznam se slovenským hygienikem Vladimírem Krčmérym.

Facebooková stránka Inenoviny.sk sdílela 4. března 2021 dvouminutové video, podle kterého je nošení respirátorů zdraví nebezpečné, protože prý „nejsou určeny pro lékařské použití a obsahují nebezpečné látky“. Ve videu se mluví o tom, že „na ústech nosíme chemický koktejl“, jehož toxicita nebyla nikdy testována. Ve skutečnosti jsou však zmiňované látky buď neškodné nebo se v certifikovaných respirátorech podléhajících i národní regulaci, vůbec nenacházejí.

Ve videu se hovoří konkrétně o formaldehydu, anilinu, polypropylenu. To, že by tyto toxiny byly obsaženy ať už v rouškách nebo respirátoru, je však podle expertů nepravděpodobné. Veit Houben, vedoucí chemicko-technologické laboratoře v Bielefeldu, 25. února řekl pro AFP: „Ve výjimečných případech se může v některých rouškách objevit anilin nebo formaldehyd, v takovém případě však jde o nečistoty.“ Potvrzují to i testy jednotlivých roušek – Houben pro spotřebitelský časopis WISO testoval 25 chirurgických a 15 látkových roušek na přítomnost formaldehydu a anilinu. Formaldehyd se nenašel ani v jedné roušce, v jedné z látkových roušek byl identifikován anilin. Tyto roušky však již bylo výrobcem staženy. Německá nadace Warentest také testovala 10 certifikovaných FFP2 respirátorů, hledala PAU (polycyklické aromatické uhlovodíky), formaldehyd, nikl a změkčovadla. Ani jeden respirátor nebyl podle výsledků testu nadace kontaminovaný škodlivinami. Třetí látka, plast polypropylen, ve videu označován za termoplastický materiál, je klasifikován jako zcela netoxický.

Roušky a FFP respirátory uváděné na evropský trh musí splňovat požadavky stanovené nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425 o osobních ochranných prostředcích a požadavky příslušné harmonizované technické normy EN 149 + A1. Důraz je dbán především na jejich bezpečnost.

Kromě toho se ve videu objevuje záběr se slovenským hygienikem Vladimírem Krčmérym. Ve videu to vypadá, že se hygienikovi v době, kdy měl na sobě respirátor, přitížilo. Jak zjistila AFP, video bylo ve skutečnosti zpomalené.

Zdroj: AFP Slovensko


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.