Řetězovými e-maily se šíří text o jednání kancléřky Angely Merkelové, která si telefonovala s Vladimirem Putinem.

Tvrzení: „Angela Merkelová jednala telefonicky s Vladimirem Putinem o možnosti vyrábět ruskou vakcínu v Německu, ev. o mimořádných dodávkách ruské vakcíny a ČT24 neinformoval, že Izrael již Sputnikem V očkuje. Zatím co náš redaktor David Borek na ČT 24 při reportáži z Izraele “opomněl” sdělit našim občanům, že v Izraeli ruskou vakcínou SPUTNIK, očkují už čtrnáct dní…“

Fakta: Angela Merkelová hovořila s Vladimirem Putinem o možné spolupráci ohledně vakcíny Sputnik V. Nejde ovšem o to, že by Německo akutně potřebovalo ruskou vakcínu, ale Rusko spíše nestačí Sputnik V produkovat v potřebném množství ani pro vlastní obyvatele. Rusko by rádo vakcínu produkovalo i na export, ale to je teď možné z hlediska prakticky využitelného počtu dávek řešit jen licenční výrobou v zahraničí.

Evropská léková agentura (EMA) nebyla doposud Ruskem požádána ani o registraci ani o zahájení průběžného hodnocení, ačkoliv tvrdí opak. Podle německého ministra zdravotnictví Jense Spahna existují v Evropě úvahy o výrobě ruské vakcíny Sputnik V. „Během rozhovorů s ruskou stranou jsme byli požádáni, abychom zjistili, zda může být v Německu nebo v Evropě výrobní kapacita.“ Podle něj je také možné poskytnout podporu pro výrobu vakcíny, která je v Evropě ještě nedostupná nebo dokonce neschválená. Pro nasazení je ale třeba schválení Evropského úřadu pro léčivé přípravky (EMA). Kancléřka Angela Merkelová v pořadu televize ARD řekla, že každá očkovací látka je v EU vítána, ale bude povolena pouze tehdy, budou-li předloženy nezbytné údaje EMA.

Pokud jde o Izrael, ten očkuje vakcínou od společnosti Pfitzer. (Izraelské lékařské středisko Haddasah pouze podepsalo obchodní memorandum o porozumění s cílem získat 1,5 až tři miliony dávek.) „Více než čtvrtina z devíti milionů obyvatel Izraele dostala od 19. prosince alespoň jednu dávku vakcíny Pfizer, uvádí tamní ministerstvo zdravotnictví. Začalo to u seniorů a dalších vysoce ohrožených, ale lidé ve věku 40 let a více mohou také nyní dostat injekci.“

Efektivnost vakcíny Pfizer dosahuje v Izraeli hodnoty 93 procent. Informaci přinesl deník The Jerusalem Post. Podle údajů se k 11. únoru očkovalo druhou dávkou vakcíny 523 000 Izraelců. Jen 544 z nich se poté covidem-19 nakazilo. „Data jednoznačně dokazují, že vakcína je velmi účinná, a nepochybujeme o tom, že zachránila životy spoustě Izraelcům,“ řekl doktor Miri Mizrahi Reuveni, vedoucí zdravotnického oddělení společnosti Maccabi. (Data k 14. únoru 2021.)

O použití vakcíny Sputnik V. uvažovala především Palestinská samospráva, ale ani tam ne výlučně: Vysoce postavený úředník ministerstva zdravotnictví palestinské samosprávy vyjádřil znepokojení nad ruskou vakcínou Sputnik, která je základním pilířem plánu Ramalláhu na imunizaci proti koronaviru, a naznačil, že mnoho dávek vakcíny proti koronaviru může ještě několik měsíců trvat, než se (vakcíny) dostanou k Palestincům.

Palestinská samospráva oznámila dohody se čtyřmi společnostmi, které mají poskytovat dávky Palestincům na Západním břehu a v Gaze: AstraZeneca, Moderna, Sinopharm podporovaný čínskou vládou a Sputnik V podporovaný Ruskem.

Vysoce postavený zdravotnický pracovník Palestinské samosprávy Osama al-Najjar vyjádřil důvěru v čínskou vakcínu a uvedl, že má k ruské vakcíně Sputnik určité výhrady.

“Váháme s použitím těchto vakcín a budou provedeny speciální procedury. Zvažujeme, že je provedeme na malé skupině pod pečlivým dohledem před rozšířením, protože nedostaly od Světové zdravotnické organizace povolení pro stav nouze. Stále je kolem nich důvod k obavám,“ řekl al-Najjar, který na ministerstvu působí jako generální ředitel pro podpůrné lékařské služby a zároveň vede národní unii palestinských lékařů.

 


Elfové je v českém internetovém prostředí sebeprezentační název anonymní aktivistické skupiny, která si vzala za cíl „boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu“. Skupina se zformovala v roce 2018 po vzoru obdobných skupin v pobaltských státech, například Litvy, kde podobná aktivita vznikla asi o pět let dříve. Přijala od nich také označení za elfy.