Internetem se šíří článek webu AAzdravi, který nese název „Česká firma nabízí lék na koronavirus. Ministerstvo zdravotnictví ho odmítlo.“ Celý web AAzdravi je směsicí pravdivých zpráv a manipulací. Přinejmenším za manipulaci lze považovat i tento článek.

Národní centrum tkání a buněk skutečně tvrdí, že má lék, který může být velmi efektivní při léčbě následků koronavirové infekce, tedy nemoci Covid-19. Jedná se o produkt na bázi kmenových buněk. Co ovšem už článek nepíše je fakt, že společnost v současné době nesmí vyrábět léčiva. Společnost měla loni v červnu vážné potíže při kontrole výrobní praxe, které nenapravila. Na výzvu úřadů následně reagovala v polovině března podáním žádosti o zrušení povolení k výrobě léčivých přípravků.  „Rozhodnutí o zrušení pro Národní centrum tkání a buněk bylo vydáno 16. března. Centrum se může odvolat do patnácti dnů od jeho doručení,“ potvrdila MF DNES mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Barbora Peterová.

Na neschválenou léčbu nemoci COVID-19 kmenovými buňkami navíc upozorňuje i Mezinárodní společnost pro výzkum kmenových buněk. „Nyní není žádný schválený postup založený na kmenových buňkách pro léčbu infekce COVID-19,“ stojí v dokumentu společnosti a Státní ústav pro kontrolu léčiv již na svých webových stránkách uvedl, že s tímto stanoviskem souhlasí.

Je tedy zcela jasné, že Ministerstvo zdravotnictví ČR odmítlo produkt (nevyzkoušený lék) od společnosti, která nemá v současné době povolenou výrobu léčiv.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.