Děčínští kriminalisté řeší sérii podvodů přes sociální sítě Facebook a Instagram. Neznámý pachatel se soustřeďuje hlavně na mladistvé.

 „Uživateli sociální sítě přijde zpráva od člověka, kterého má mezi přáteli, s žádostí o zaslání telefonního čísla, většinou s odůvodněním, že ztratil telefon. Dotyčný mu číslo pošle, pachatelem je pak požádán, zda by si na dané číslo mohl nechat zaslat zprávu s pinem od operátora. V ní je uvedeno, že se jedná o m-platbu a že pin nemá nikomu sdělovat. V domnění, že jde o přítele, dotyčný pin přepošle, pachatel jej pak použije na platby u počítačových her, samotné hraní, nebo peníze smění ve virtuální peněžence za skutečnou hotovost či za ně nakoupí bitcoiny,“ popsal trestnou činnost komisař Miroslav Stehlík pro Novinky.cz.

Poslední prosbou pachatele je pak žádost o zaslání PIN kódu, kterým je obnovovací heslo do facebookového profilu. „Pachatel se tak přihlásí na místo uživatele, změní heslo a dotyčného odřízne od jeho profilu,” uvedl Stehlík pro web Novinky.cz. Pachatel pak znovu osloví přátele na síti a čin se opakuje.

Kriminalisté zatím evidují víc než 10 poškozených, zejména mladistvých. Škoda dosahuje několika desítek tisíc korun. Policisté apelují, aby lidé nepřeposílali PIN kódy k platbám nikomu dalšímu. Zároveň doporučují rodičům, aby dětem mobilní platby u operátora zakázali. Případy napadaných profilů se týkají především dětí a mladistvých mezi 14 a 15 lety.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.