Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Zajistil jsem Sokolům na slet více peněz, tvrdil Babiš. Ne, nezajistil

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Premiér Andrej Babiš nemluvil pravdu, když si posteskl, že zařídil pro XVI. všesokolský slet 35 milionů navíc, oproti plánovaný 5 milionům. „Když se projednával rozpočet na oslavy 100 let Československa, Sokol tam měl pět milionů. Já jsem zařídil, že to bylo 40,“ postěžoval si Babiš novinářům. Řekl to po tom, co byl částí diváků, sledujících slet, vypískán.

Podle dostupných informací to však není pravda. Mimořádnou dotaci pro slet, nad rámec běžného rozpočtu, zajistil tehdejší premiér Bohuslav Sobotka. „Na jednání s ministrem Štechem a premiérem Sobotkou dosáhla starostka Moučková také další důležité dohody, která zajišťuje financování příprav XVI. všesokolského sletu,“ píší Sokolové na svém webu. „S panem premiérem a panem ministrem jsme se dohodli na tom, že dostaneme mimořádně část dotace na XVI. všesokolský slet už v letošním roce. Jakmile finanční prostředky získáme, můžeme naplno začít s přípravami sletu,“ uvedla v červenci 2017 Hana Moučková. „Česká obec sokolská v současné době shání peníze na organizaci celého sletového roku. Vyjednává s ministerstvem školství, ministerstvem kultury, pražským magistrátem a Prahou 1. Náčelník ČOS Petr Svoboda sdělil, že se rozpočet celého sletového roku pohybuje kolem 80 milionů korun,“ psala v září 2017 Česká televize.

Články vyšly v červenci a v září. Je tedy zřejmé, že již v tu dobu se počítalo se zhruba poloviční spoluúčastí státu. Jak jsme již napsali, premiérem v době byl Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš již nebyl ani ministrem financí. Dne 5. května 2017 totiž podal premiér Sobotka návrh na Babišovo odvolání z vlády do rukou Miloše Zemana. Jako důvod udal skandály neodvádění daní a úkolování novinářů v médiích. Prezident republiky tak učinil 24. května téhož roku.

Napsal: Jan Cemper
Jak nám můžete pomoci se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

10 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

24 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google