Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Jak je to s tím „převaděčstvím“ a „pašováním“ lidí do Evropy?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na internetu se objevuje stále více příspěvku týkajících se činnosti neziskových organizací a Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž, známá spíše pod akronymem Frontex. Například obrázek sdílený Ivanem Šrámkem (Svobodní) má přes 1 300 sdílení. Autorem je vyčítáno, že migranti vyjíždí na moře s vědomím, že je bude nutné „zachránit“. Bez vybavení, bez dostatku paliva. V tomto článku nebudeme hodnotit pravdivost těchto tvrzení, ale podíváme se na situaci z pohledu záchranářů.

Migranti vyplouvají do Evropy často z Libye, Tuniska, Alžírska a částečně také Egypta. Realita je taková, že ve všech zmiňovaných zemích buď probíhá občanská válka nebo zde je vyhlášen mimořádný stav. Navázat jakýkoliv kontakt s tamními vládami, jdou-li tak vůbec nazvat, je mimořádné obtížné.

Občanská válka v Libyi probíhá od roku 2014. Soupeří zde Libyjská národní armáda s jednotkami podporující Vládu národní jednoty. Do toho ještě v Libyi působí mnoho malých hnutí, vč. teroristické organizace Islámský stát. První dvě jmenované síly kontrolují asi polovinu pobřeží. Libyjská armáda s původní parlamentem je podporován Ruskem či Saudskou Arábií. Nově vzniklá vláda národní jednotky má zase podporu USA. Ani jedna z vlád však nemá podepsanou jakoukoliv dohodu s Evropskou Unii. Vzhledem k nepřehledné situaci je zřejmé, že zde takřka nefunguje výběr daní a tak vlády nemají velké finanční prostředky, jak zabezpečit migranty, či zřídit uprchlické tábory na svém území.

Podobná situace je i v Tunisku. „Tuniský prezident Kaíd Sibsí v březnu o sedm měsíců prodloužil výjimečný stav v zemi. Trvat bude do poloviny října a jde o vůbec nejdelší termín pro toto mimořádné opatření. Tunis je začal vyhlašovat po atentátech v roce 2015. Jedním z důvodů mimořádně dlouhého termínu je podle prezidentovy kanceláře snaha zajistit bezpečnost při volbách, během postního měsíce ramadánu a také v turistické sezoně,“ informuje Aktuálně.cz. „Je však třeba mít stále na paměti, že politická situace tu není zcela stabilní (trvá zde výjimečný stav) a i v roce 2017 se objevily výjimečné násilné útoky zaměřené na tuniské bezpečnostní složky. Na místě je tedy jistá obezřetnost. Také se doporučuje vyhýbat velkým shromážděním lidí a cestovat pokud možno v doprovodu další osoby (platí zejména pro ženy),“ píše se ve varování.

Ještě horší situace je v Alžírsku. „Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje vzhledem k přetrvávajícímu riziku bezpečnostních incidentů, a to včetně teroristických útoků a únosů, dbát při cestách do země velké opatrnosti a dodržovat zvýšené zásady individuální bezpečnosti. V Alžírsku přetrvávají nebezpečí a rizika spojená s individuální turistikou. Ministerstvo zahraničních věcí ČR proto striktně nedoporučuje pohyb mimo městské aglomerace na severu země za účelem provozování individuální turistiky v neobydlených místech, které nejsou pod stálou kontrolou místních bezpečnostních složek. Do jižních oblastí cesty nedoporučujeme. Nabádáme ke zvýšené ostražitosti a dodržování elementárních bezpečnostních pravidel i ve městech,“ píše se v stále trvající varování Ministerstva zahraničí ČR.

„Bezpečnostní situaci v ostatních částech země považuje MZV ČR t. č. za stabilní, v patrnosti je ale třeba vést, že v některých oblastech může docházet k teroristickým útokům zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. MZV ČR proto doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium). To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém či Středozemním moři a návštěv významných staroegyptských památek, jejichž bezpečnost je výše zmíněnému incidentu navzdory zajištěna dostatečně, respektive v jeho důsledku již byla posílena. MZV ČR také doporučuje pečlivě zvážit individuální cesty do oblasti velké Káhiry. V reakci na sebevražedné útoky namířené proti Koptům je v Egyptě od 9. dubna 2017 vyhlášen výjimečný stav. Nařízení o vyhlášení výjimečného stavu dosud nemělo jakýkoliv přímý vliv na fungování egyptských turistických letovisek u Rudého moře,“ varuje ministerstvo zahraničí při cestách do Egypta.

Je tedy zřejmé, že v těchto zemích fungují normálním způsobem jen turistická letoviska. Infrastruktura těchto zemí spíše nefunguje, než funguje. Země EU tedy většinou nemají ani partnera, s kým jednat a komu případně migranty vracet.

Napsal: Jan Cemper
Jak nám můžete pomoci se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

8 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google