Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Záchvat ženy nepravdivě přičítán vakcíně, dezinterpretace studie CDC o rouškách a test v izraelské nemocnici jako údajné divadlo

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Stovky tisíc uživatelů sociálních sítí sdílely koncem února v různých jazycích záběry nekontrolovatelně se třesoucí ženy na podlaze nemocnice s tím, že její záchvat způsobila vakcína proti onemocnění Covid-19. Zhruba čtyřminutové video obsahuje záběry silně se třesoucí mladé ženy ležící na podlaze v čekárně. Několik lidí se jí snaží uklidnit až do chvíle, než přijdou policisté, naloží ji na lehátko a odvezou za dveře, na kterých je zřetelně vidět nápis „Hospital Raúl F. Larcade”.  „Ty neurologické problémy po těch podělaných vakcínách jsou všechny stejné! Mladá žena po očkování upadla v nemocnici v Argentině,” stojí v tomto příspěvku z 22. února 2021, který na Facebooku sdílelo přes 16 000 uživatelů.

Video pochází z instagramového příspěvku odborového svazu zdravotnického personálu nemocnice Larcade (Trabajadores del Hospital Larcade Unidos), který již několik měsíců prostřednictvím sociálních sítí požaduje zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek. Podle tohoto příspěvku byly záběry natočeny 19.2 večer, když měl službu pouze jeden lékař a jeden ošetřovatel. „Bohužel, nedostatek personálu vede k nepřijatelným situacím!!! Včera měl službu jeden jediný lékař, který pomáhal pacientovi s těžkým diabetem” a „jeden ošetřovatel, který převážel pacienta s Covidem, zatímco mladá žena dostala záchvat u vchodu do nemocnice!!!” stojí v příspěvku. Odboráři dodávají, že žena byla nakonec stabilizována a zůstala v nemocnici.

Sebastián Motrel, chirurg nemocnice Larcade, AFP potvrdil, že žena na videu je „pacientka s dlouhou historií v této nemocnici a s anamnézou křečových záchvatů” a dodal: „Nebyla očkována proti Covid-19, to s případem nemá nic společného.”

„Video bylo natočeno 19. února 2021 u dveří nemocniční čekárny,” potvrdila AFP i ředitelka nemocnice Gladys Amantia a dodala, že u 28leté ženy na videu byl diagnostikován opožděný vývoj a poruchy chování. Ředitelka dále poukázala na to, že pacientka podstoupila psychiatrickou léčbu a 48 hodin před incidentem byla vyšetřena kvůli podobnému problému bez toho, že by vyšetření mozku odhalilo nějaké změny. Více v článku AFP.

Poslanec Lubomír Volný v pondělí 15. února 2020 poskytl DVTV rozhovor, ve kterém vysvětloval svůj názor na nedávný incident v Poslanecké sněmovně. V rozhovoru například řekl: „„Podle CDC lidé nosící roušky mají 85% pravděpodobnost nákazy, odmítači roušek jen necelá 4 % pravděpodobnosti.“

Lubomír Volný se odkazuje na studii (.pdf) vydanou americkou vládní agenturou CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) v září 2020. Úvodem je třeba uvést, že cílem této studie není určit efektivitu nošení roušek, nýbrž analyzovat aktivity dvou skupin lidí v časovém období 14 dnů před projevením příznaků covidu-19. Celkem studie zkoumala 314 lidí, kteří v červenci 2020 měli příznaky onemocnění covid-19 (.pdf, str. 1260). Z tohoto počtu bylo 154 lidí pozitivně testovaných na covid-19 (říkejme jim “nakažení”), 160 lidí mělo výsledek negativní (říkejme jim naopak “zdraví”).

Všech účastníků se výzkumníci zeptali, jak se stavěli k nošení roušky 14 dní předtím, než se dostavily příznaky. Ze skupiny nakažených 85 % tvrdilo, že látkovou roušku nosili “často či vždy” (.pdf, str. 1261), naopak 3,9 % nakažených si obličej nechránila. Na stejnou otázku se zeptali skupiny zdravých a čísla vyšla velmi podobně: i tam 88,7 % látkovou roušku nosilo “často či vždy”(.pdf, str. 1261). Nejde tedy dovodit, že by nošení roušky zvyšovalo pravděpodobnost onemocnění. Pokud je podíl chránících se osob ve skupině nakažených i zdravých obdobný, mnohem spíše to ukazuje na obecný přístup obyvatel k nošení roušek.

Nesprávný výklad dat se rozšířil prostřednictvím příspěvků na Facebooku. Následně studii CDC nesprávně interpretoval moderátor Tucker Carlson na televizní stanici Fox News (video, čas 5:34). Tehdejší americký prezident Donald Trump se na studii rovněž odkazoval (video, čas 23:42), a to i vícekrát. Špatnou interpretaci dat ze studie CDC v českém prostoru rozšířil server Aeronet (AE News) v říjnu 2020, na svém facebookovém profilu ji sdílel také poslanec Volný. Více v článku na  Demagog.cz.

Velmi rozšířen je už také příspěvek, na který upozorňoval náš web Faktické.info. Sociální sítí Facebook se šíří video, které má dokazovat údajný podvod v nemocnicích v souvislosti s pandemii COVID-19. Na videu je vidět, jak filmový štáb natáčí převoz pacientů. Z videa je zřejmé, že se jedná o hranou scénku. Video se však šíří jako důkaz, že se jedná jen údajné video pro novináře. V Čechách má tisíce sdílení.

Ano, jedná se o hranou scénku. Nejde však samozřejmě o vytváření důkazu o kritické situaci v nemocnicích. Jedná se o nátáčení testu nové nouzové nemocnice. Video z testu naleznete zde a je naprosto zřejmé, že nemocnice v něm pracuje s figurínami. Jedná se o nouzovou nemocnici při nemocnici Asaf ha-Rofe ve městě Be’er Ja’akov v Izraeli. Začala se stavět v červenci 2020 a dokončena byla v listopadu 2020. Právě na konci stavby byl proveden test, zda nemocnice je skutečně funkční a může sloužit jako záložní nemocnice v případě potřeby. Izrael prošel několika těžkými vlnami pandemie. Jak je zřejmé ze statistik, čísla se v zemi začala zhoršovat právě v létě 2020.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Převzato

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 hodiny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google