Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

White Media již neexistují, na internetu se ovšem stále šíří odporná neonacistická propaganda. Šířila ČT zfalšovanou fotografii z Osvětimi?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Jak asi již víte, extremistický server White Media už od začátku ledna nefunguje. Český Úřad pro ochranu osobních údajů ho nechal vypnout kvůli neoprávněnému nakládání s daty lidí. Na webu se totiž objevovaly mimo jiné kopie průkazů totožnosti.

 „Společnost DreamHost úřad na počátku roku 2019 informovala o rozhodnutí ukončit poskytování hostingových služeb ve vztahu k uvedené doméně, neboť má na základě sdělení úřadu za prokázané, že provozováním webu dochází k porušování právních předpisů,“ upřesnil na svých stránkách Úřad pro ochranu osobních údajů. Web rovněž schvaloval čin norského masového vraha Anderse Breivika, který zavraždil celkem 77 lidí, a kromě textů se na něm objevovala i videa napadající například Romy či imigranty především afrického původu a muslimy. Vedl také takzvaný seznam českých zrádců. Na internetových stránkách se objevovali lidé, kteří pomáhali uprchlíkům, měli partnera cizince nebo podporovali stejnopohlavní sňatky.

Neonacistické propagandě se však daří stále a i na Slovensku. V dezinformačních skupinách, a to i českých, se šíří článek známého kysuckého neonacisty Mariána Magáta, který tvrdí, že Česká televize prý použila pro svůj pořad zfalšovanou fotografii spalování mrtvol v Osvětimi. Odvolal se na anonymní blog, který tvrdil, že fotografie pochází z vlakového havárie z USA v roce 1912.

Vylhaný článek na blogu obsahuje odkaz na relaci České televize. Příspěvek naleznete na tomto odkaze. Fotografie se skutečně objeví od 8 minuty 46 sekundy, a komentátor o ní říká, že byla vyhotovena samotnými vězni a tajně propašována z koncentračního tábora. A skutečně má Česká televize pravdu.

 „Fotografii podle výzkumníků tajně vyhotovil řecký důstojník Alberto Errera  (krycí jméno Errery bylo Alekos Alexandridis, proto se mu říkalo Alex) v roce 1944 a to s podporou dalších čtyř vězňů: Altera Fajnzylberga (který používal i polské jméno Stanislaw Jankowski), bratrů Shloma a Josého Dragonovcova a Davida Szmulewského. Fajnzylberg holocaust přežil a po válce podrobně popsal, jak se fotografie podařilo vyhotovit a pomocí polského hnutí odporu propašovat ven v tubě od zubní pasty, aby byly zveřejněny. V osvětimských státním muzeu se nacházejí všechny čtyři fotografie, které se vězňům podařilo udělat. Na sérii původních, neořezaných a neretušovaných fotografií vidět, že byly zhotoveny bez zaostřování, z boku, zevnitř plynové komory,“ píše na blogu Juraj Smatana. Alberto Errera byl v koncentračním táboře uvězněn a byl zastřelen poté, co zaútočil na důstojníka SS.

Juraj Smetana dál popisuje všechny čtyři fotografie, které se podařilo propašovat ven z koncentračního tábora:

Na první záběru jsou vidět svlečené ženy, které jsou odváděny do plynové komory. Je evidentní, že fotka byla nafocena ze strany a bez zaostření.

Druhý záběr, který nás zajímá nejvíce: členové Sonderkommanda (název užívaný pro oddíl, který ve vyhlazovacích táborech nacistického Německa vykonával práci v plynových komorách a při spalování mrtvol) venku spalují část mrtvol z plynové komory, a část připravují na spálení v krematoriu, které mělo nedostatečnou kapacitu. V původní verzi jsou vidět i dveře plynové komory – tento detail byl v na publikovaných snímcích oříznut. Pravděpodobně kvůli zvětšení detailů nebo kvůli utajení přesného místa, kde stál fotograf.

Třetí záběr: tatáž skupina o několik vteřin později. Tažení mrtvol na kupu.

Čtvrtý záběr obsahuje jen pohled na stromy – fotograf byl zřejmě ve stresu a zvedl objektiv fotoaparátu příliš vysoko.

„V této fázi bychom mohli náš průzkum ukončit – získané informace by byly dostatečné k přesvědčivé pro každého normálního čtenáře, protože už podrobně známe okolnosti vzniku fotografie, máme k dispozici více fotografií z téže série a víme, že autenticita fotek byla opakovaně zkoumána různými institucemi. Jenže neonacisty bychom tím nepřesvědčili. V jejich fiktivním světě všechny tyto instituce řídí Židé, kteří si holocaust vymysleli, aby v nás vyvolávaly ničím nepodložený pocit viny,“ píše Juraj Smatana. Proto Smatana pátral dál, zda existuje nějaká fotografie z vlakového neštěstí v USA v roce 1912. Nakonec se mu podařil dohledat blog “Holocaust Controversy” , kde autor Andras Szilagyi přesvědčivě dokazuje, že zfalšována nebyla fotografie z koncentračního tábora, ale naopak fotografie vlakového neštěstí v Ohiu.

Andras Szilagyi porovnával ty části fotografie, na který měly být údajně “domontované” mrtvoly vězňů, a zjistil, že naopak mrtvoly vězňů byly z fotografie odstraněny pomocí Photoshopu, a na jejich místo byly opakovaně doretušovány části nějakého povrchu pozemku, aby to vypadalo, že fotografie zobrazuje okolí železniční tratě.

V horní části vidíme fotografii v podobě, kterou používají neonacisté jako „důkaz“ údajného potvrhu s fotgrafií. Dole vidíme fotografii sonderkomanda z Osvětimi. Barevné obdélníky nám ukazují, že z horní fotografie byly Photoshopem odstraněny mrtvoly, a místo nich byly opakovaně zkopírovány části povrchu nějakého pozemku. Zfalšovaná fotografie, která je zneužívaná neonacisty, se poprvé objevila v duchařské show Ghost Adventures. . Díl s názvem Prospect Place je dostupný online. Epizoda duchařské reality show byla odvysílána v roce 2010 a přestože si to autoři zábavného seriálu určitě nepřáli, jejich neseriózní práce poskytla živnou půdu pro popírače holocaustu, kteří pak dokázali přesvědčit i sami sebe o dalším rozsáhlém „židovském spiknutí“.

Pro největší „pochybovače“ Smatana na blogu Deníku N přináší ještě srovnání fotografie sonderkomanda se současným stavem této části koncentračního tábora.

Jak v České republice, tak na Slovensku je trestné popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. V české republice ho najdeme pod § 405 trestního zákoníka č. 40/2009 Sb. N Slovensku jako §422d trestního zákoníku. Neonacisté však k šíření těchto bludů mají svůj fígl. „V případě stíhání se začnou vymlouvat, že oni jen uvěřili nějakému článku na internetu, který přece vypadal tak přesvědčivě. A za článek na internetě nikdo nenese odpovědnost, protože onen blog Mkrofag je anonymní,“ prozrazuje taktiku neonacistů Juraj Smatana.

Vážení čtenáři, náš web je stále financován především z příspěvků drobných dárců. Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

 

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Kolektiv autorů Manipulátoři.cz

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

23 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google