Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

Miroslav Macek – de mortuis nil nisi veritas

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Po smrti bývalého politika ODS Miroslava Macka byla zveřejněna mnohá pochvalná slova. Samozřejmé lze chápat, že o mrtvém jen dobře a když zemře člověk, není vhodné ho okamžitě kritizovat. Zastavíme se však u dvou vyjádření. „Člověk, který uměl nazývat věci pravými jmény,“ napsal o Mackovi senátor Zdeněk Hraba „Naše názory se často lišily, ale například zásadní podporu svobody a bytostný odpor k servilitě máme společné,” napsal Miloš Vystrčil.

Bohužel však musíme konstatovat, že tato hodnocení se vztahují ke vzdálené minulosti a zcela opomíjejí Mackovo pozdější vyjadřování. Miroslav Macek totiž ve svém blogu v posledních letech sklouzl bohužel do pozice sympatizanta Kremlu. Začalo se to projevovat už při ruské válce proti Ukrajině v roce 2014 (viz zde, zde či zde). Ve svých glosách dával slovo Vidlákovi, Schröderovi, Weiglovi, Klausovi, Rajchlovi a přidal se k antivaxerům. „Nazývání věcí pravými jmény“ je v tomto případě tedy opravdu nevhodné vyjádření, které se nezakládá na pravdě. Stejně tak podpora Vladimira Putina jde jen stěží nazvat „odporem k servilitě“.

Glosy jsou vybrány namátkově nejprve v období spuštění druhé fáze ruské agrese proti Ukrajině v roce 2022 a pak vždy o rok později.

PÁTEČNÍ GLOSY 25.02.2022

Mýlil jsem se, když jsem se domníval, že po uznání Doněcka a Luhanska nedojde k přímému boji s Ukrajinou, očekával jsem spíše postupnou, více hybridní a dlouhou bitvu tamních milicí (samozřejmě s podporou Ruska) o jejich zbývající území pod vládou Kyjeva. Zapomněl jsem však vzít do úvahy jeden důležitý faktor: rychlé dodávky moderních protiletadlových a protitankových střel na Ukrajinu a tím znemožnění takového scénáře. Z tohoto důvodu je Putinův krok logický. Mějme na paměti, že v těchto věcech má sice Putin poslední, rozhodující slovo, ale za ním jsou velice kvalitní poradci (ostatně ruští šachisté byli vždy skvělí) a slova prezidenta Zemana o „šílenci“ jsou jen mediálním výkřikem bez jakéhokoli opodstatnění.

SOBOTNÍ GLOSY 5.03.2022

Jak jsem napsal hned první den rusko – ukrajinského konfliktu, první obětí je vždy pravda.

Takže po dramatických titulcích, že Rusové zešíleli, neboť ostřelují Záporožskou atomovou elektrárnu, a ta hoří, jsem nahlédl na čínskou televizi CGTN, která informovala, že požár vypukl na jednom místě vnějšího obvodu elektrárny, a to ve výcvikovém středisku. Teprve po čase jsme si konečně i u nás mohli přečíst střízlivou zprávu: ruské jednotky obsadily areál jaderné elektrárny v Záporoží, personál zůstává v práci a kontroluje stav bloků.

PÁTEČNÍ GLOSY 11.03.2022

Ruský prezident Vladimir Putin podle českého premiéra Petra Fialy vede ekonomickou válku proti Evropské unii i Česku s cílem rozvrátit jejich stabilitu a demokratické struktury a do společnosti zasít neklid.
Ten Putin má tedy velice hloupé poradce na zahraničí! Měli by přece vědět, že na rozvrácení naší stability a demokratických struktur, stejně jako na zasévání neklidu do společnosti, si bohatě stačíme sami v čele s naší vládou.

Nemohu se zbavit pocitu, že s tím dočasným pobytem ukrajinských běženců to bude jako s dočasností pobytu sovětských vojsk na našem území. Mimochodem, vyhledejte si, kolik víz Ukrajincům vystavilo Slovensko a kolik my a zamyslete se nad tím, proč.

PONDĚLNÍ GLOSY 14.03.2022

Opsáno z facebooku Š. P.:

Covid. Každý den jiný příznak a jiná bolest. Žiletky v krku. Horečky. Fatální únava. Bolest kloubů a kostí. Zarudlé oči. Dávivý kašel. Bolest dutin. Chvilková úleva. Bolest zad. Zase horečka. Bolest ledvin. Migréna.

Mám jasno, nebýt očkovaná, jsem adept na JIP.

Dodávám: To tu dobrou duši nenapadla existence možnosti, že nebýt očkovaná, a tedy s rozhozenou imunitou, nemusela ten covid, proti kterému se nechala naočkovat, vůbec dostat?

STŘEDEČNÍ GLOSY 16.03.2022

Jeden z úhlů pohledu na současnou vojenskou situaci na Ukrajině z otevřených zdrojů:
Současný postup Rusů na Ukrajině může být přesně podle jejich plánů. Akcemi průzkumných jednotek a druhořadých jednotek v kyjevském a charkovském směru odpoutávat pozornost a síly Ukrajinců a poté sbíhavými údery východně od Kyjeva, severně od Charkova, z jihu od Doněcka a z jihu od Charkova dvojitými kleštěmi obklíčit hlavní jádro ukrajinské armády, jejíž hlavní síly stojí staticky na Doněcku a z obou stran je pomalu obchvacuje ruská armáda. Na severu je to též vidět na mapě na první pohled. Pokud se to Rusům na jihu povede, bude válka rychle rozhodnuta, přesně tak jako roku 2014 u Debalceva. Jde o starou sovětskou vojenskou taktiku: vázat nepřítele v aglomeracích, obcházet města a rozhodnout ve volném terénu. V moderní válce nerozhoduje držení terénu či měst, ale soustředění sil na rozhodujícím směru obklíčení a zničení protivníka.

PÁTEČNÍ GLOSY 18.03.2022

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg včera opět jinými slovy potvrdil to, co jsem napsal hned na počátku konfliktu na Ukrajině: státy NATO jsou ochotny hájit americké zájmy na Ukrajině do posledního Ukrajince.

SOBOTNÍ GLOSY 19.03.2022

Denacifikace Ukrajiny znamená zrušení všech zákonů, které diskriminují rusky mluvící obyvatelstvo. V rozhovoru pro televizi RT to uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

PONDĚLNÍ GLOSY 27.02.2023

Premiér Fiala konečně prozřel a přestane podporovat americkou proxy válku s Ruskem na Ukrajině, kdejaké zbytné a zbytečné neziskovky, zruší desítky zbytečných úřadů a institucí, propustí tisíce a tisíce zbytečných úředníků, odstoupí od Green Dealu, atd., atd.

Protože jak jinak si lze vysvětlit jeho slova, že nemůžeme žít na dluh?

STŘEDEČNÍ GLOSY 1.03.2023

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj může dostat od západních zemí ultimátum. Pokud ukrajinská protiofenziva selže a do podzimu se nepodaří Ukrajině dobýt zpět okupovaná území, zvýší se tlak na Kyjev, aby začal s Ruskem jednat, píše deník Bild s odvoláním na své zdroje z německé a americké vlády.

Zvýší se tlak? Přece bez finanční a vojenské pomoci Západu se Ukrajina zhroutí za pět minut…

PÁTEČNÍ GLOSY 1.03.2024

„Vaše Lordstvo, právě hlásili na německé ZDF, že Česká republika zazářila a dokázala něco, v čem Evropská Unie selhala.“

„Ano, Jeane? Co to bylo?“

„Chválí prezidenta Pavla, že se Česku podařilo lokalizovat ve světě až 800 tisíc dělostřeleckých nábojů pro Ukrajinu a nyní hledá partnery, kteří by to spolu s Českem zafinancovali.“

„Good God! Jeane, to musí mít lidé na Osoblažsku nebo Bruntálsku převelikou radost! Taková chvála!“

Je otázka, nakolik jde o Ukrajinu, anebo hlavně o oslabení Putinova Ruska na úkor Ukrajiny. Zcela nepochybně se Ukrajina stala válečným hřištěm velmocí, kde jsou Ukrajinci bojujícími, ale zároveň bezmocnými, Evropa sekundantem a rozhodčím levičácká americká administrativa. (Dalibor Balšínek v novém vydání Týdeníku Echo)

PONDĚLNÍ GLOSY 6.03.2023

Jindřich Rajchl na Pravém prostoru:

Chlapi, přiznejte, že na to nemáte, ušetřete si nervy a nám peněženky, vzdejte to a nechte to dělat někoho, kdo to umí. Zde je malá ochutnávka toho, co je třeba okamžitě udělat:

  • V obraně je třeba škrtat, ne výdaje navyšovat. Požadavky NATO je třeba v současné kritické době prostě ignorovat. V této kapitole lze ušetřit desítky miliard.
  • 2) v energetice nelze nadále akceptovat platby překupníkům, které dramaticky navyšují náklady a tím i kompenzace státu na nesmyslné zastropování. I zde lze ušetřit desítky miliard.
  • 3) zásadně snížit platy poslanců, senátorů a dalších ústavních činitelů. Ano, jsou to „drobné“, ale politici musí projevit solidaritu a ukázat, že jsou také schopni se uskrovnit.
  • 4) okamžitě zastavit veškeré platby za mRNA vakcíny
  • 5) plánované ožebračení důchodců, navýšení sociálního pojištění OSVČ či zrušení daňové slevy pro manžele je třeba naopak neprodleně zrušit. Zjednodušeně řečeno – šetřit na státu a na korporacích, ne na lidech. Pokud skutečně chcete konsolidovat veřejné finance, tak nepřipravujte žádný balíček, ale zabalte si svoje saky paky a jděte někam do pryč.

PONDĚLNÍ GLOSY 19.02.2024

Navalného smrt přichází za situace, kdy se Biden snaží u amerických zákonodárců prosadit pokračování vojenské pomoci Ukrajině. Tolik zpráva a logická otázka: Cui bono? Že by Kreml za každou cenu chtěl přesvědčit americké zákonodárce, aby poskytly Ukrajině další desítky miliard dolarů?

ČTVRTEČNÍ GLOSY 7.03.2024

Rusko podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zaútočilo na Oděsu v době návštěvy řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise. Střely podle médií dopadly nedaleko obou lídrů. Řecký web Proto Thema uvedl, že cílem byla kolona se Zelenským.

„Výbuch se ozval, když byl zhruba 150 metrů od místa, kde se nacházela řecká delegace v čele s Mitsotakisem,“ uvedl web s tím, že nikomu z premiérova doprovodu se nic nestalo.

Vždy to dopadá stejně, z tragédie se stává tragikomedie a nakonec fraška. Jistě, Rusové chtěli zabít Zelenského, kterého tedy jistě pečlivě sledovali, ale namísto pořádného raketového útoku odpálili jen 150 metrů od něj maličkou bombičku, která nikomu nic neudělala.

Svatá prostoto! A nyní si odpovězte na otázku, komu se hodí halasení, že Rusové zaútočili na premiéra členské země NATO…

 

Pokud si někdo bude chtít stěžovat na neprojevení úcty vůči Miroslavu Mackovi, připomeňme si ještě jednu glosu:

STŘEDEČNÍ GLOSY 4.05.2016

Případ z minulého týdne šokoval Slovensko. Podle kolegů se podpraporčík Adam, který sloužil u policie sedm let, seznamoval s novou pistolí Glock, kterou nedávno dostal. Obdivoval novou zbraň a mával si s ní u hlavy. Pak si ji přiložil ke spánku a řekl něco ve smyslu: Jaký je to asi pocit? Kolegové policisty tvrdili, že Adam zbraň dostal, ačkoliv ještě nestihl absolvovat povinné střelby. Ministerstvo vnitra to ale razantně odmítá.

Myslím, že je úplně v pořádku, když se takový kretén zastřelí ještě dřív, než se stačí namnožit…

Napsal Miloš Kadlec, doplnil Jan Cemper

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Progresívne Slovensko útok odsoudilo

V souvislosti s útokem na slovenského premiéra Roberta Fica se šíří příspěvek, který naznačuje, že útočník Juraj…

10 hodin ago

Volodomyr Zelenskyj může být prezident do dalších voleb

Na Facebooku se šíří nepravdivá informace, že ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj přestal být na konci…

1 dnem ago

Martin Milan Šimečka není na fotografii se střelcem, který zaútočil na premiéra Fica

Na sociálních sítích koluje fotografie útočníka, který v Handlové postřelil Roberta Fica, údajně s Martinem…

1 dnem ago

Vládo, postav se dezinformacím, vyzývají občané

Vládě chybí politická vůle k obraně proti dezinformacím a hybridním hrozbám, přestože jsme první na ruském seznamu…

2 dny ago

Juraj Cintula: Proruský sympatizant, pacifista a odpůrce vlády

Nejprve sympatizant proruských Slovenských branců a fašistické LSNS, následně zakladatel hnutí Proti násilí až nakonec…

2 dny ago

Boj s dezinformacemi není v rozporu se zachováním svobody slova, říká poslanec Exner

Jak se daří ČR reagovat na dezinformace? Umíme čelit hybridním hrozbám? A jak se můžeme…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google