Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Vyvracíme dezinformace o covid-19: Jsem zdravý a mladý. Nemá cenu se očkovat?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Tento argument slýcháváme velmi často. S dostatkem očkovacích látek a klesajícím výskytem onemocnění covid-19, způsobeným mimo jiné masívním očkováním, se bude stále více lidí zamýšlet, zdali je pro ně očkování vhodné. Zamysleme se nad argumenty pro a proti:Hlavní důvod pro očkování je ten, že očkování funguje. V Izraeli, kde očkování má plně za sebou již více, než 4,7 milionu jedinců, se snížilo riziko infekce pro očkované o 95,3 %, tedy více než dvacetkrát. Můžeme namítnout, že infekce u mladších lidí probíhá poměrně lehce a významně nezvyšuje riziko úmrtí, tedy očkování je pro ně zbytečné.

Ovšem i mladí lidé mohou onemocnět a mohou přenášet nákazu k ostatním lidem a ani jim se komplikovaný průběh onemocnění nemusí vyhnout. U mladých lidí jsou navíc po prodělání nemoci covid-19 pozorovány poruchy krátkodobé paměti a koncentrace, a to i v případě, že byl průběh nemoci mírný.  S postupujícím očkováním v rizikovější starší populaci roste poměr mladších pacientů s těžším průběhem nemoci. Mladší pacienti se stávají významnějším zdrojem infekce. Matematické modely ukazují, že bez očkování celé populace, včetně mladších ročníků, bude kontrola onemocnění covid-19 velmi obtížná.
Hlavním důvodem, proč by se mladí a zdraví lidé měli nechat očkovat, je tedy populační hledisko. Bez jejich očkování je zvládnutí pandemie, včetně nových variant viru, nejisté.

Bezpečnost očkování je v České republice pečlivě sledována Státním ústavem pro kontrolu léčiv a počty podezření na nežádoucí účinky jsou  zveřejněny na jejich stránkách. K 18. květnu bylo uvedeno 4 512 podezření na nežádoucí účinky. To při počtu 4 822 177 očkování uvedených na stránkách ministerstva zdravotnictví ke dnu 26. května znamená, že podezření na nežádoucí účinek je hlášen zhruba v jednom případě na tisíc očkování. Na druhou stranu je třeba uvést, že ke stejnému dni bylo zaznamenáno 30 054 úmrtí na covid-19. Aby toto číslo nerostlo, je nezbytné, aby většina populace, včetně mladých a zdravých, byla očkována.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Asociace inovativního farmaceutického průmyslu

Recent Posts

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

4 hodiny ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

1 dnem ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google