Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Vymyšlený proces „Norimberk 2.0“ a vymyšlený soud

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Hitem v dezinformačních kruzích se stala fáma o tom, že byl zahájen nějaký údajný proces týkající se zločinů proti lidskosti známý jako „Norimberk 2.0“. Má se týkat údajné pandemie, očkování a podobně, probíhat má údajně v Kanadě. Žádné takové řízení samozřejmě neprobíhá.

Novináři agentury AFP kontaktovali mluvčího Nejvyššího soudu Kanady. Ten 13. prosince oznámil, že „všechny soudní spory (projednávané i uzavřené) lze dohledat na webových stránkách Nejvyššího soudu Kanady“. „Pokud pátrání na webu nepřinese žádné výsledky, znamená to, že případ nebyl předložen Nejvyššímu soudu,“ vysvětlil mluvčí soudu. Pokusili jsme se na webu případ vyhledat pomocí klíčových slov v angličtině, jako je „Reiner Fuellmich“, „WHO“ nebo „zločiny proti lidskosti“, ale ani v tuto chvíli naše pátrání nepřineslo žádné výsledky. V databázi Nejvyššího soudu Kanady není žádné slyšení spojené se jménem německého právníka.

Nyní začíná kolovat i údajné referenční číslo „žaloby“. To zveřejnil například dezinformační web CZ24.NEWS. Má jít o číslo 6029679/21. Při vyhledávání na Google jsme došli k tomu, že kolují fámy, že metropolitní policie v Londýně vyšetřuje jakýsi trestný čin týkající se očkování. Věc tedy nemůže mít ani nic společného s údajným procesem. Ve skutečnosti ani žádné trestní řízení týkající se očkování britská policie nevyšetřuje. „Zatím probíhá hodnocení, ale nic nenasvědčuje tomu, že byl spáchán trestný čin a nebylo tedy zatím zahájeno ani žádné trestní řízení,“ vysvětlila agentuře Reuters mluvčí britské policie.

Dezinformátoři jsou dokonce tak vynalézaví, že si vymysleli i soud, který se věcí zabývá. Údajně se věcí zabývá Mezinárodní soud pro obecné právo (International Common Law Court of Justice). Žádný takový soud však neexistuje.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

16 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

21 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google