Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: LidéMonitoring

Podvrh udělal z Ladislava Sinaie pedofila

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na začátku ledna otřásla světem mladých zpráva o tom, že několik dívek podalo na sítích svědectví, že čelily sexuálnímu online nátlaku ze strany Ladislava Sinaie. Mezi nimi měly být i nezletilé dívky. Ladislav Sinai tvrzení o obtěžování nezletilých od začátku odmítal. Nakonec se ukázalo, že zprávy, které to měly dokazovat, byl podvrh. Za falešnými zprávami je navíc člověk, který začal sám od sebe redaktory slovně napadat kvůli tomu, že prý podporují očkování. Ladislav Sinai je youtuber a tvůrce podcastu o rapové scéně. Smutné na celé záležitosti je, že o podezřeních psala i seriózní média (1, 2, 3). O tom, že kauza je při nejmenším nafouknutá, přišli redaktoři A2larmu Apolena Rychlíková a Jakub Zelenka.

Pár příspěvků od anonymního účtu na Instagramu stačilo, aby se z Ladislava Sinaie, jednoho z nejúspěšnějších tvůrců podcastů v Česku, během pouhého dne stal v očích veřejnosti pedofil a sexuální predátor. Obvinění byla závažná: měl teprve třináctiletým dívkám posílat nevhodné zprávy a nevyžádané explicitní fotky i videa, v nichž masturbuje. Autorům tohoto textu se však podařilo proniknout do celé – zdánlivě jasné – kauzy, hlouběji. A z ověřených informací vyvstává otázka, jestli by vůbec samotný základ kauzy na kvalitní a propracovaný text o možném sexuálním násilí a nátlaku vystačil. Sinaiovo chování je možné v obecné rovině brát jako místy nepřijatelné či přinejmenším nevhodné, dělat z něj však praktikujícího predátora, či dokonce pedofila, neodpovídá informacím, které se podařilo redakci A2larm ověřit.

Redaktoři se snažili ověřit i motivace Czech Rap Moments a lidí, kteří se zapojili do přeposílání a šíření Sinaiových konverzací – včetně těch falešných. Z diskuse se správcem instagramového účtu vyšlo najevo, že nechtěl ženám pomoci, ale spíše je zneužil ke svému zviditelnění. Některé snímky konverzací publikoval navzdory nesouhlasu žen, které je zasílaly, a nevyhýbal se ani tomu, že zveřejňoval jejich jména či profily. Když hlavní strůjce celé kauzy Czech Rap Moments začal z těch nejzávažnějších obvinění couvat a mírnit emoce, bylo už pozdě. Hlavní proud diskuse o Ladislavu Sinaiovi na sociálních sítích už jej měl zařazeného jako pedofila s velmi specifickými sexuálními choutkami a spolupracovníci se od známého tvůrce podcastů začali odvracet.

Tradiční média místo toho, aby do informačního chaosu vnesla světlo, vše jen přebírala a v titulcích citovala z konverzací od anonymního zdroje, který sám tyto materiály později označil za podvrh a za jejich zveřejní se omluvil.

Jakmile se podařilo zjistit identitu správce účtu, začal redaktory prosit, ať už se kauzou nezabývají. „Nechci žádný články v novinách. Nechci s tím být už nijak spojován. Je toho na mě poslední dobou moc. Nečekal jsem to. Nemám už zájem se s tou kauzou spojovat.“ Na instagramových stories pak správce účtu nasdílel i výzvu k tomu, aby lidé nechali Ladislava Sinaie už na pokoji. „Ruku na srdce, kdo z těch, kteří to čtou, tohle neudělal,“ napsal. A dodal: „Respekt, Láďo.“

Mezi zdroje Czech Rap Moments patřil i instagramový účet s přezdívkou @Honza_Hamouz. Jak se ale později ukázalo, jednalo se opět o člověka blízkého Ottovi Ferocitymu. Telefon nebral. Pak se ale náhle na Instagramu ozval Otto Ferocity s tím, že nikdo z jeho lidí s námi mluvit nebude, protože redakce A2larmu podporuje očkování a jsou „dementní liberálové“. „Nikdo nebude mluvit s tebou chápeš, fakin liberal špína,“ napsal. Mluvit s redaktory nakonec odmítl i Honza Hamouz, protože telefonát proběhl v neděli před devátou ráno a s takovými lidmi se prý bavit nebude.

Celý článek o kauze na webu A2larm

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Jindřich Rajchl vyhrožuje České televizi zrušením

Česká televize si dovolila zveřejnit průzkum volebního potencionálu od společnosti Kantar. To však neměla dělat.…

4 hodiny ago

Šíří se fáma o úmrtí českých vojáků na Ukrajině

Na sociálních sítích se poslední dobou šíří fáma o údajném úmrtí sedmi českých vojáků na…

9 hodin ago

Kastoreum se používá v jídlech minimálně, jako náhražka se požívá vanilin

Na sociálních sítích se šíří příspěvek, který informuje o náhražce vanilky, maliny či jahody v jídlech.…

1 dnem ago

Opět se šíří vylhaný citát Jiřího Stracha

Na Facebooku se opět začíná šířit vymyšlený citát z loňska. „Je neuvěřitelné, jak se Američanům ve…

1 dnem ago

Přepisování historie? Falzifikát a pravda

Na sociálních sítích se šíří údajný citát mluvčí Bílého domu, že „USA a Ukrajina bojovaly…

2 dny ago

Česko patří mezi země nejvíce napadané ruskými hybridními aktivitami

Podle prohlášení NATO Česká republika patří mezi 7 zemí, kde jdou nejlépe zpozorovat ruské hybridní…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google