Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HistorieHoax

Vyjmuté spisy StB se později dohledaly

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Mezi některými lidmi se šíří narativ, že část spisů StB byla po revoluci zničena nebo „vyjmuta“, aby se neprokázalo, že čelní představitelé polistopadového režimu spolupracovali s StB. „Snímek přiložený k facebookovému příspěvku uvádí, že někdejší ministr vnitra JUDr. Richard Sacher v roce 1990 nechal vyjmout z evidence StB 13 veřejně známých osobností, např. Václava Havla, Petra Pitharta, Pavla Rychetského, Dominika Haška nebo současného prezidenta Petra Pavla,“ shrnuje aktuálně šířenou dezinformaci Demagog.cz.

V případě vyjmutí 13 konkrétních jmen se však jedná o dezinformaci, kterou vypustil dezinformační web Pozitivní svět. Je pravdou, že v roce 1990 existoval dokument, v němž někdější ministr vnitra Richard Sacher nařídil přesunout některé spisy do „Fondu Z“. Tedy fondu, ke kterému po nějakou dobu měli přístup jen lidé s povolením od ministra vnitra. Jednalo se například o všechny poslance bez rozdílu.

Důležité ovšem je, že podle badatele Radka Schovánka v současnosti jsou již všechny svazky, které byly do Fondu Z uloženy, veřejně dostupné na stránkách Archivu bezpečnostních složek na základě zákona č. 499/2004 Sb. Sacherovým pokynem tedy nedošlo ke zničení spisů StB.

„Dokument, který facebookový příspěvek sdílí, je skutečný. Někdejší ministr vnitra Richard Sacher pokyn k přesunutí některých spisů StB opravdu vydal. Nejednalo se ovšem o vynětí z evidence StB a zničení spisů, ale pouze o přesunutí do fondu s dokumenty podléhajícími zvláštnímu režimu. Složky uvedených osobností jsou stále dostupné a nikterak neukazují spolupráci s StB (s výjimkou Jiřího Špaka). Sacherův pokyn z roku 1990 se navíc týkal pouze tehdejších politiků, a tedy jen tří osob zmíněných v příspěvku,“ píše Demagog.cz. Je tedy absolutní nesmysl, že by Sachr vyjmul spisy například i Petra Pavla nebo Dominika Haška.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Český červený kříž nenabízí zdarma ani online kurzy, ani zubní implantáty

Na Facebooku můžeme nalézt spoustu podvodných stránek. Nyní se podvodníci rozhodli zneužít jméno Českého červeného…

8 hodin ago

AstraZeneca sama požádala o stažení vakcín kvůli nezájmu. Jsou modernější vakcíny

Jindřich Rajchl (PRO) a další zřejmě sází na hloupost svých čtenářů a na to, že…

1 dnem ago

Simona Postlerová si stěžovala na postcovidový syndrom

Po každém úmrtí známé osobnosti se snaží dezinformátoři spojovat úmrtí s očkováním proti COVID-19. Ne…

1 dnem ago

Jakub Jašek dál obdivuje Wagnerovce

Někteří lidé nechápou například 5 a půl letý trest pro Tomáše Čermáka za vyhrožování. Prokremelští…

2 dny ago

Lenka Tarabová opět straší sraženinami. Google ukazuje, že je to džem

Lenka Tarabová ze spolku Resetheus je známa šířením dezinformací. Nyní si vymyslela, že sraženiny očkovaných…

2 dny ago

Ne, Svaz sběračů lesních plodů opravdu nevznikne

Na sociálních sítích se šíří řada i bizarních hoaxů. Jeden z nich hovoří, že Piráti…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google