Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

VYDĚRAČSKÝ E-MAIL: „Poslal jsem vám e-mail z vašeho účtu.“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

E-mailové schránky opět zaplavil vyděračský mail, který se šíří v českém prostředí už po několikáté. Útočníci podvrhnou adresu příjemce, takže to vypadá, že zpráva přišla z účtu adresáta. Na základě toho se podvodníci snaží oběť přesvědčit, že mají její účet i počítač pod kontrolou a hrozí, že zveřejní lechtivé záběry, které údajně pořídili. Výměnou za to, že nic nezveřejní, požadují 250-260 eur v Bitcoinech.


Text vyděračského e-mailu:
„Ahoj! Jak jste si možná všimli, poslal jsem vám e-mail z vašeho účtu. To znamená, že mám plný přístup k vašemu účtu. Díval jsem se na tebe už několik měsíců.

Skutečnost je, že jste byli nakaženi škodlivým softwarem prostřednictvím webu pro dospělé, který jste navštívili. Pokud o tom nejste obeznámeni, vysvětlím to. Trojský virus mi dává plný přístup a kontrolu nad počítačem nebo jiným zařízením. To znamená, že na vaší obrazovce vidím vše a zapnutí fotoaparátu a mikrofonu, ale o tom nevíte. Mám tak také přístup ke všem vašim kontaktům. Proč váš antivirus nezjistil škodlivý software? Odpověď: Mám ovladač Trojan, aktualizuji jeho podpisy každých 4 hodiny, takže váš antivirus je tichý. Udělal jsem video, které ukazuje, jak se uspokojíte v levé polovině obrazovky a na pravé polovině vidíte video, které jste sledovali. Jedním kliknutím na tlačítko můžu toto video odeslat všem vašim e-mailům a kontaktům v sociální síti. Pokud to chcete zabránit, přeneste částku 259€ na svou adresu bitcoin (pokud nevíte, jak to udělat, pak napište na Google: “Koupit Bitcoin”). Bitcoin adresa: 1DHymxN8JqSwECGLPVbRMVWXrod8vvii5A Jakmile bude platba obdržena, odstraním video a nikdy mě nikdy nebudete slyšet. Dám ti 48 hodin, abych zaplatil. Mám upozornění při čtení tohoto dopisu a časovač bude fungovat, když uvidíte tento dopis. Podávání stížností někam nemá smysl, protože tento e-mail nemůže být sledován jako mého že a Bitcoin adres. Nedělám žádné chyby. Pokud zjistím, že jste podali zprávu nebo sdíleli tuto zprávu s někým jiným, video bude okamžitě distribuováno. S pozdravem!“


Že se jedná o podvod zjistíte jednoduše například kliknutím na zdrojový kód e-mailu. Z něho je patrné, že se vám skutečně nikdo nenaboural do e-mailu a uvedená adresa je jen „alias“. Tento jednoduchý trik je už mnoho let starý. Ke zfalšování adresy odesílatele není nutné napadnout jeho účet a ani počítač. Více třeba v tomto článku.

Už v září loňského roku k tomu vydala Policie ČR varování:
„V poslední době se šíří vlny výhrůžných e-mailů, jejichž obsah se nepatrně obměňuje. Jedná se o fenomén, který se vyskytuje ve větším množství států po celém světě, v různých jazykových mutacích. Pisatelé sdělují příjemci, že přes webovou kameru notebooku získali choulostivé a citlivé informace. Následuje výhrůžka zveřejnění informací o uživateli a instrukce k uhrazení částky 250 dolarů v bitcoinech ve lhůtě 48 hodin (v této konkrétní vlně).

Odesílatelé těchto e-mailů ve skutečnosti žádnými daty nedisponují. Doufají však, že adresát tomuto tvrzení uvěří a požadovanou částku uhradí.

Policie ČR, jež tyto případy registruje, v důsledku další masivní vlny varuje všechny uživatele elektronické pošty, aby podezřelé e-maily neotvírali (smazali je, či označili jako spam), na uvedené, ani podobné e-maily nereagovali, a nic neplatili. Pokud již došlo k zaplacení, neprodleně věc nahlaste Policii ČR.

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej

NCOZ SKPV

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

15 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

22 hodin ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google