Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Vrahomil Sergej Čerňachovskij a česká dezinformační scéna

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

O skandálním výroku ruského politologa a člena Izborského klubu Sergeje Čerňachovského „Ondřej Kolář je zrovna takový nacistický zločinec jako Reinhard Heydrich. A je třeba se k němu chovat stejně. Hrdinou současného Česka a současné Evropy se stane ten, kdo najde odvahu vynést a vykonat podobný rozsudek.“ jsme přinesli informaci jako první v ČR. Jenže to není první „zářez“ Sergeje Čerňachovského v českém prostředí. Naše dezinformační scéna jej cituje už osm let.

Uvádíme přehled výskytů.

  • Outsider media, 2012

Paján Sergeje Čerňachovského na V. V. Putina „Gorbačov s nimi!“ v rubrice „Svět ruskýma očima“

  • Infokurýr, 13. 5. 2013.

V článku o čečenském teroristovi Tamerlanu Carnajevovi je Čerňachovskij citován. Týž text převzal ve stejný den i sesterský web Freeglobe.

  • Svobodné noviny, 13. 12. 2013

Článek „Ukrajina přistoupila na jednání pod nátlakem Evropy“, kde Čerňachovskij tvrdí, že Ukrajina prodává svou suverenitu. Spisovatel a dezinformátor Vlastimil Podracký, který zásobuje svými grafomanskými texty všemožné inferiorní weby, přejal 17. 12. 2013 tento článek do svého textu „Ukrajina mezi Západem a Východem“ na blogu Lidových novin, odkud jej o den později převzali obvyklí podezřelí, tedy servery Bez politické korektnosti, EUportál, Freeglobe a Neviditelný pes.

  • Ruský státní web Sputnik 03.07.2015 citoval Čerňachovského v dehonestačním článku o ukrajinské tajné službě. Stejný text převzal o den později i web bývalého psychiatra Ivana Davida Nová republika.
  • Nová republika, 11. 12. 2015

Web publikoval Čerňachovského „analýzu“ Politolog: USA se budou na Ukrajině chovat, jako ve Vietnamu. Stejný text převzal 12. 2. 2015 web AC24.

Poměrně nový dezinformační web CZ24News (který ovšem ve velké míře pouze recykluje odpad z jiných podobných webů) zveřejnil článek s užvaněným titulkem „Přihořívá! Pražští škodlíci, náckové Hřib a Kolář dostaly policejní ochranu….Kvůli jejich stupidním a zákeřným činům si vykoledovali nenávist téměř celého, právem naštvaného národa, což se jen tak leckomu nepodaří! Provedou „západní přátelé“ – tajné služby USA a UK False Flag a odstraní užitečné idioty Koláře a Hřiba tak jak to předtím udělali s Litviněnkem a Skripalem – aby to pak mohli hodit na Rusy?“, ve kterém sympatizuje s Čerňachovského výzvou k vraždě.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

7 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 dnem ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

1 dnem ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google