Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: LidéPolitikaVideo

VIDEO: Zastupitele za SPD zdržují dotazy občanů. Právo vystoupit před zastupitelstvem jim chce zrušit

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Hnutí Svoboda a přímá demokracie má i jednoho svého zastupitele v Břeclavi. V pětadvacetitisícovém okresním městě poblíž hranic s Rakouskem a Slovenskem totiž toto hnutí získalo 5,11 % hlasů. Právě kandidát tohoto hnutí šokoval na nedávném jednání zastupitelstva 11. září přítomné občany a zastupitele. „Chci, aby bod 6 s názvem dotazy a připomínky občanů zmizel z programu,“ požadoval na jednání břeclavských zastupitelů zcela vážně Bc. Karel Kříž, LL.M. Podle zastupitele za SPD, pokud občané něco mají, mají se obrátit přímo na starostu a ten si má udělat pro ně čas. „Bod nás zbytečně zdržuje a k ničemu se pak nedostaneme,“ vysvětlil svůj požadavek. A protože nebyla okamžitá odezva, vzal si slovo ještě jednou, aby zdůraznil, že to myslí zcela vážně a požaduje, aby tento bod vedení města zařadilo na jednání dalšího zastupitelstva.

Zarážející je, že zastupitel města nezná literu zákona. Podle zákona č. 128/2000 Sb. § 16 bobu 2c má každý občan, který má v obci hlášen trvalý pobyt, právo „vyjadřovat na zasedání zastupitelstva obce v souladu s jednacím řádem svá stanoviska k projednávaným věcem.“ Každá obec toto právo má nastavené jinak. Některé například v jednacím řádu mají nastavený časový limit. Snaha zabránit tomuto právu by byla však jednoznačně protizákonná. Hnutí Svoboda a přímá demokracie prý usiluje o zapojení více prvků přímé demokracie. Zarážející tedy je, že zastupitel tohoto hnutí chce omezovat i práva, která garantuje současný demokratický systém země.

 „Ve chvíli, kdy jsem začal dělat práci, co mě dodnes živí – a to je přes pětadvacet let, jsem začal chodit na jednání zastupitelstva. Ale co jsem slyšel dnes, to nenapadlo nikoho z těch mnoha desítek lidí, co se v něm vystřídali,“ poznamenal novinář a fotograf Milan Vojtek.

Bc. Karel Kříž byl zvolen do zastupitelstva na podzim loňského roku. Kromě výkonu této funkce je i majitelem bezpečnostní agentury SOMAX Security s.r.o. Ta se zabývá především ostrahou objektů. Podle dostupných informací nabízí zájemcům o zaměstnání 14 -16 tisíc hrubého, což je zhruba polovina průměrné mzdy v ČR.

První vystoupení bylo v čase 2:08:36, druhé pak v čase 2:13:29:

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

21 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

2 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

3 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

3 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google