Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

V Moravskoslezském kraji se objevily nelegální billboardy zneužívající pandemii

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V Moravskoslezském kraji se objevily billboardy, které se snaží se vyvolat strach z očkování, 5G sítí nebo roušek. Dezinformační poutače na území Moravskoslezského kraje nemají stavební povolení, ani povolení krajského úřadu. Billboardům navíc chybí povinné označení a není známé jejich financování. Poslanec Pirátů Ondřej Polanský tak zaslal podnět krajskému úřadu a očekává jejich odstranění.

„Genocida člověka probíhá! Vakcinace, 5G, cenzura, sledování, migrace, čipování. Jsi tu? Nebo spíš? Tak vypadá svoboda?“ ptá se například jeden z poutačů. Jiný znázorňuje injekční jehly a pod nimi je nápis „apokalypsa“.

„Stavební úřad v Třinci potvrdil našemu analytikovi, že vybrané billboardy neměly stavební povolení a stejně tak dopravní oddělení krajského úřadu v Ostravě nám sdělilo, že neeviduje povolení pro provoz těchto billboardů. Nakonec i pouhým pohledem na tyto poutače je zřejmé, že jsou podezřelé, neboť neobsahují povinné značení či dokonce se nacházejí v takzvaném ochranném pásmu kolem silnice I. třídy, kde je jejich výskyt zakázán. Svévolné porušování zákonů je velmi nebezpečné, tyto billboardy jsou ohrožením silničního provozu a navíc dochází k bezdůvodnému obohacení v řádech desítek milionů Kč na úkor státu. Ve svém podnětu obsahující podrobnou dokumentaci jsem tedy vyzval krajský úřad, aby udělil sankci a zajistil odstranění billboardů,“ komentuje situaci poslanec Pirátů Ondřej Polanský.

„Koronavirus se opravdu nešíří prostřednictví 5G sítě a během očkování nikdo nevkládá lidem čip, kvůli kterému by byl neustále sledován. Vláda bohužel za celou dobu pandemie nespustila v této oblasti žádnou účinnou kampaň a všechny dosavadní pokusy skončily nezdarem. Přitom zneužívání strachu a šíření poplašných zpráv snižuje schopnost společnosti bránit se pandemii a může i doslova brát životy. Vláda v době pandemie na snahy dezinformace vyvracet zcela rezignovala. Jejím číslům o počtech nakažených nevěřilo dle průzkumu GLOBSECu přes 40 % občanů, neuvěřitelných 36 % považovalo koronavirus za uměle vytvořený nástroj kontroly. V České republice máme s konspiračními teoriemi a hoaxy problém, a to nejen online, ale i prostřednictvím anonymních billboardů. I z tohoto důvodu jsem v minulém roce spustila osvětovou kampaň pravdaboli.eu, která pomáhá lidem zorientovat se v informacích a nenechat se napálit,” vysvětluje europoslankyně Markéta Gregorová.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

19 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

5 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google