Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

USA se šíří hoax o údajném blackoutu internetu ve Washingtonu, Twitter se rozhodl účty blokovat

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Protesty v USA vypukly bezprostředně po úmrtí George Floyda a pokračují i ​​nadále. Zároveň se informačním prostorem šíří hoaxy a konspirační teorie schopné ještě více eskalovat napětí. Twitter se tato nepravdivá tvrzení snaží redukovat.

O amerických protestech proti rasové diskriminaci, které přerostly do pouličních nepokojů, jsme vás informovali již několikrát. Ať už šlo o  hoaxy, které se šířily během protestů, nebo o konspirační teorie, zahrnující i verzi s Georgem Sorosem.

“Blackout” po americku

V současné době americká síť Twitter blokuje profily šířící hoax týkající se protestů. Konkrétně ty, které sdílely hashtag #DCBlackout, odkazující na údajný výpadek internetu a komunikačních sítí, jehož cílem mělo být potlačení protestů. Pro zmíněný výpadek internetu ve Washingtonu DC však neexistuje žádný důkaz. Narušení nezachytila ​​ani služba, která má monitorování internetu na starosti. Proto Twitter zablokoval stovky účtů, které hashtag #DCBlackout sdílely.

Jak z příručky

Šíření klamavého hashtagu bylo jako z dezinformační příručky. Zpráva o blackoutu se původně objevila na sociální síti Twitter, přičemž panické zprávy se rychle dostaly i na Facebook, Reddit a Instagram.

Přestože pro dané tvrzení neexistovaly žádné důkazy, #DCBlackout se ocitl až v 500 000 tweetech sdílených 35 000 unikátními profily. Někteří uživatelé, kteří hashtag sdíleli, nejen že nebyli z Washingtonu DC, ale dokonce ani z USA. Navzdory reakci Twitteru mohly hoax vidět miliony lidí po celém světě. Během pár hodin se z výmyslu stala záležitost globálních rozměrů.

Nic nového pod sluncem

Nejde však o žádnou novinku. Takto nějak to vypadá skoro vždy, když se ve světě odehrává důležitá událost, která má potenciál vytvářet emoce, v informačním prostředí se začnou šířit pomluvy a nesmysly. Ty se mohou stát virální aniž by existoval jakýkoliv důkaz na jejich podporu.

Podle slov profesora Philipa Howarda z Oxford Internet Institute, dělají „platformy v boji s falešnými zprávami stále více a více“. Jde však o komplikovanou záležitost. Krátce poté, co je falešná zpráva ze sociální sítě odstraněna, přichází v nové formě, sdílená přes nové odkazy a nové kanály.


Fact-checking údajného výpadku naleznete zde.

Rovněž věc uvedl na pravou míru Washingtonpost.

O reakci Twitteru také píše BBC.

Článek původně vyšel na webu Antipropaganda.sk. Autor: Matej Spišák.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Antipropaganda.sk

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

17 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 dnem ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

3 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google