Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Ukrajinští pacienti nemají přednost

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Řetězovou formou je rozesíláno, že lidé z Ukrajiny mají přednost při plánovaných operacích v nemocnici. Text naráží na konkrétní případ z nemocnice ve Frýdku – Místku. Server iROZHLAS se pokusil spojit i s pacientem, který si na předbíhání Ukrajinců stěžoval. S novináři se ale odmítl bavit.

„O pořadí pacientů rozhoduje jejich stav a diagnóza,“ řekla mluvčí nemocnice Michaela Konečná. Český pacient podle došlého e-mailu tvrdil, že zdravotnická zařízení by měla být nějak motivovaná nebo mít zájem na přednostním ošetření Ukrajinců. Ani toto není ale pravda. „Ne, nemáme žádné příplatky za operace ukrajinských pacientů,“ odmítá toto tvrzení Michaela Konečná. Motivaci zdravotnických zařízení k upřednostňování Ukrajinců vyvrací i ministerstvo zdravotnictví, který web IROZHLAS oslovil. „Z pohledu ministerstva zdravotnictví k žádnému upřednostňování pacientů z Ukrajiny z důvodu jejich původu či pobytového statusu možné není. K ničemu takovému ani nikdy nebyly nemocnice vyzývány či motivovány. Jediným kritériem je zdravotní stav,“ odpověděl v e-mailu mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Jedná se o další podobnou zprávu tohoto typu. „Jen v rámci Ověřovny jsme vyvraceli například, že lékaři musejí držet volná místa pro ukrajinské pacienty a v případě neuposlechnutí nařízení ministerstva jim hrozily pokuty. O ničem takovém nevědělo ministerstvo, Česká lékařská komora ani samotní lékaři. Velmi časté nesmysly, které se o Ukrajincích šíří, jsou pak ohledně míst ve školách a školkách. Lživé zprávy tvrdí, že ukrajinské děti se na školy dostávají na úkor českých,“ připomíná Český rozhlas.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Převzato

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

10 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 dnem ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

1 dnem ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google