Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: LidéMonitoring

Troll měsíce: Ľuboš Hrica

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V posledních měsících se v českém informačním prostoru začínají objevovat dezinformace původem ze Slovenska a navíc buď podporující italské extremisty (M. Salvini) nebo šířené některými slovenskými občany s vazbami na italskou extremistickou nebo podnikatelskou scénu. V měsíčním přehledu za červenec jsme stručně představili paní Moniku Pilloni, zde je stručný popis významnějšího aktivisty, pana Ľuboše Hrica.

Jeho vliv je podle všeho nejsilnější na Slovensku a dostává se i do ČR. Islamofóbní, nacionalistické komenty a videa. Z Hricova působení na soc. sítích je zajímavé, že nejsou patrné vazby na standardní figury české dezinformační scény. Kromě Jany Hruškové ho nikdo nesleduje ani nemá v přátelích. Soudě ze skladby komentářů pod jeho posty funguje především pro slovenské publikum. Jeho posty a zejména videa s projevy M. Salviniho však často sdílejí známé figury dezinformační scény. Například Žarko Jovanovič, Jiří Černohorský, Bohuslav Chalupa a další. Tím se tato videa opatřená obvykle slovenskými titulky dostávají i k českému publiku.

V minulosti Hrica na fb částečně obhajoval Kočnera v souvislosti s vraždou Jána Kuciaka. Cílem videa bylo znevěrohodnit uniklou korespondenci Mariana Kočnera, vyšetřovaného pro vraždu Jana Kuciaka. Video bylo zveřejněné v půlce července. Ve facebookových postech je jeho hlavním narativem odmítání migrace, uprchlických kvót, NGO a EU. Poslední dobou přibyla i vlna útoků na Gretu Thunberg.

Velice zvláštní je, že Hrica má bydliště hlášené na adrese: Čulanova 6, Stupava. To samé i jeho společnost Fox, v. o. s.. Tato adresa však podle všeho neexistuje, ačkoli se objevuje v různých mutacích slovenského obchodního rejstříku. Tuto adresu neznají Google mapy ani české mapy.cz, které jsou však nejpřesnější i pro Slovensko. Ulice Čulenova je v několika slovenských městech. V Bratislavě na adrese Čulenova 6 sídlí řada převážně energetických firem. Stupava se však nachází cca 22 km od ulice Čulenova v Bratislavě.

Hrica má také vlastní web luboshrica.com. Web obsahuje podmínky pro sdílení obsahu z Hricovy FB stránky a kontaktní údaje v podobě mailu lubos.hrica@gmail.com. E-mailovou adresu jsme jinde, než na tomto webu nenalezli. Web je registrovaný v USA a vlastník domény tím pádem nejde dohledat. Whois udává, že stránka je registrována v Itálii. Vzhledem k GDPR jsou informace o majiteli domény nedostupné.

Globsec monitoroval před volbami do EP FB profily šířící dezinformace v ČR, Maďarsku a na Slovensku. Jedním z 15 monitorovaných slovenských profilů byl také profil Hricy. Hricovy popularity si všiml i server stopfake.org a jeho stránku označuje za jednu z těch, které získaly značnou visibilitu před prezidentskými volbami v SR.

Více v přehledu dezinformační scény za měsíc srpen 2019

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Čeští Elfové

Elfové je v českém internetovém prostředí sebeprezentační název anonymní aktivistické skupiny, která si vzala za cíl „boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu“. Skupina se zformovala v roce 2018 po vzoru obdobných skupin v pobaltských státech, například Litvy, kde podobná aktivita vznikla asi o pět let dříve. Přijala od nich také označení za elfy.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

14 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

1 dnem ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google