Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Test Obecných studijních předpokladů SCIO používá v otázce hoax. Chce naučit studenty porozumět textu

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Test Obecných studijních předpokladů (OSP) v rámci NSZ by měl testovat základní dovednosti a schopnosti studentů pro úspěšné vysokoškolské studium. „Nejedná se o test středoškolských znalostí, při řešení úloh se vychází pouze z informací v zadání. Test je proto spravedlivější – jeho výsledek nezáleží tolik na tom, na jak kvalitní střední škole kdo studoval. Důležitou roli hraje i omezený čas na řešení,“ píše v popisu Scio.

Testy jsou oddělená na dvě části. Na verbální oddíl a analytický oddíl. A právě ve verbálním oddílu se nachází minimálně jedna opravdu zvláštní otázka. „Úlohy v tomto oddílu testují schopnost precizní práce s jazykem, porozumění delším textům a předložené argumentaci. Úlohy vyžadují pečlivou analýzu textů a kritickou práci s textem jako celkem,“ popisuje Scio.

Emoce budí jedna z otázek, která pochází z dezinformačního webu Svobodné noviny. Konkrétně se jedná o článek z roku 2014, který formou komentáře mluví o jakém si zákazu všech zbraní v EU. V úkolu má student označit větu, která do uvedeného textu nezapadá. V tomto případě je to první věta.

 „Cílem této otázky je skutečně porozumění danému textu. Autor otázky zvolil tento zdroj textu, tj. dezinformační web Svobodné noviny, účelově s přesvědčením, že právě na textu, s jehož obsahem se čtenář například vůbec neztotožňuje, se nejlépe prokáže, zda danému obsahu opravdu rozumí. Mrzí nás, že náš záměr může být nesprávně pochopen a je možná opravdu ke zvážení, zda pro příště raději nevolit texty, které z těchto dezinformačních webů nepocházejí. Scio samozřejmě v žádném případě nechce přispívat k šíření jakýchkoliv dezinformací a prvotní záměr uvedení textů pocházejícího z dezinformačního webu byl přesně opačný – chceme, aby se studenti byli schopni orientovat v jakýchkoliv textech, tedy i těch, které jsou často zcela nepravdivé,“ napsala nám tisková mluvčí Scio Veronika Nováková.

Problém ovšem je, že student či studentka může nabýt dojmu, že tedy všechny ostatní věty jsou v pořádku, a tedy i fakticky správné. Je pravda, že autor sám v první větě píše, EU chce zrušit zákazy a v dalších větách píše o tom, že “Brusel” vše zakazuje a chystá se na další omezení.

Co se týká samotného článku Svobodných novin, je pravdou, že EU schválila novou podobu směrnice o držení zbraní. Není však pravdou, že v směrnici chce zakázat držení všech zbraní na obranu. Týká se pouze poloautomatický zbraní. Pokud směrnice vejde v platnost a ČR pro ni vytvoří příslušné zákony, nové povinnosti budou mít i držitelé poplašných a signálních zbraní, znehodnocených zbraní a lidé reprodukující historické zbraně. V těchto případech se nejedná o omezení, ale pouze o ohlášení, že zbraň máte. Směrnice se už vůbec netýká běžných zbraní na obranu a rozhodně je EU nechce zakázat. Další úprava směrnice se nechystá.

 

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

5 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

21 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google