Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Komentář

Tento týden: “Koncesionářský poplatek” opět na scéně

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Generální ředitel České televize Petr Dvořák oznámil, že je na čase zamyslet se nad výší koncesionářského poplatku. 

Nutno poznamenat, že vzhledem k vyhrocenosti diskuze o podstatě existence ČT zvolil Dvořák poměrně nekompromisní slova. „Je evidentní, že ve střednědobém výhledu bude bez jakékoli změny způsobu financování nutné přistoupit k omezení veřejné služby, kterou dnes Česká televize svým divákům poskytuje. V nejbližší době budeme chtít vyvolat debatu se zákonodárci o požadovaném budoucím rozsahu a kvalitě výroby a vysílání,“ uvedl Petr Dvořák. 

Dvořák vlastně mohl přibývajícím kritikům veřejnoprávní televize rovnou říct “pojďte všichni spustit povyk, že si ČT svou veřejnou službu strčí za klobouk.” K mému překvapení se z obvyklých zastánců vymýcení ČT ohněm a mečem na způsob Kartága zatím ozval pouze Petr Štěpánek (mimochodem kdysi redaktor právě České televize) – a to alespoň na jeho poměry kultivovaným způsobem. 

Myslím, že v roce 2020 bychom měli začít vést debatu spíše o tom, kdy koncesionářský poplatek přestane být “koncesionářským.” S dovolením na tomto místě budu citovat Milana Šmída: “Konstrukce poplatku, která vznikla v počátcích rozhlasového vysílání, když stát ještě uděloval koncese na příjem rádiových vln, dostala vážné trhliny. A to v situaci, kdy už dávno neplatí povolovací koncesionářský charakter poplatku, který se stal daní sui generis, vybíranou většinou bez asistence státu a daňových úřadů v zájmu nezávislosti veřejnoprávního vysílání.”

Milan Šmíd se k tomuto konstatování obrátil v situaci, kdy některé mediálně pokročilejší evropské země upustily od vybírání koncesionářského poplatku, a definovaly platbu jako “příspěvek na veřejnou audiovizi, tedy na něco, čím se přispívá do společné pokladny za účelem veřejné služby.” 

Soudím, že i u nás přišel čas udělat stejný krok. Přinejmenším by to bylo k plátcům formálně čistší. A také by to vyvolalo nutnost definovat veřejnou službu. Její současná definice totiž pochází ze začátku devadesátých let a zdaleka neodpovídá požadavkům doby, která se od těch časů posunula po exponenciále. Pro Českou televizi by to byla velká šance k vysvětlení sebe samé. Stačí si totiž pročíst libovolnou diskuzi na “těch internetech” a je jasné, že alarmující množství lidí vnímá veřejnou službu jako něco, za co musí platit – a nic za svoje peníze nedostává. Je úplně jedno, jestli se mýlí nebo nemýlí. Je jim ale potřeba vysvětlovat, jak se věci mají. Vysvětlovat pořád dokolečka, trpělivě a jednoduše, bez elitářského přídechu, který bývá k vidění v komunikaci některých zaměstnanců České televize ve veřejném prostoru. A pak začít s vysvětlováním znovu. Pochopení veřejné služby není samozřejmé veličina, ale cíl, o který je zapotřebí konstantně usilovat.

A jinak: ať už budeme poplatku za ČT říkat jakkoliv, po skoro dvou desetiletích by skutečně měl být změněn tak, aby reflektoval míru inflace a zvýšené ceny lidské práce, techniky i služeb. Současně by ale měl být zrušen kočkopes, který médiu veřejné služby přiznává výběr nepřímé daně (poplatku) a současně mu umožňuje vlastní ekonomickou činnost (prodej reklamního prostoru). Jedno nebo druhé, prosím. Souběh obojího představuje anomálii v tržně konkurenčním prostředí. 

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Ondřej Fér

Žurnalista, autor literatury faktu, publisher Manipulátoři.cz.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

4 hodiny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

20 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google