Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

SPD se pustila do Aeronetu kvůli zákonu proti domobranám

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Trojice poslanců SPD je podepsána pod návrhem nového zákona „o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky“. Konkrétně se jedná o Jiřího Kobzu, Radka Kotena a Radovana Vícha. To se nelíbí Aeronetu, který návrh zákona chápe jako nástroj proti nejrůznějším domobranám. Aeronet o tom napsal dokonce trojici článků (1, 2, 3).

Celá přestřelka je tak trochu jak z grotesky. SPD obviňuje Aeronet ze lži a nazývá ho „fake serverem“. Aeronet vrací úder a tvrdí, že poslanci SPD jsou vlastizrádci. „Tím se SPD dopustila vlastizrady na vlastních voličích a hlavně na vlastencích v domobranách,“ obviňuje Aeronet SPD.

Podle poslance SPD Jiřího Kobzy je zákon zaměřen proti džihádistům a extremistům z Antify. „Vzpomeňme na výzvu bývalého imáma Kušnarenka (ZDE) k muslimům, aby se ozbrojili! Právě probíhá soudním procesem s pražským imámem Samerem Shehadehem, který se mj. hrdě přihlásil k organizaci a financování ozbrojených islamistických aktivit. Nezapomínejme ani na extremisty např. z Antify,“ upozorňuje Kobza. Zde musíme potvrdit, že Antifa je skutečně extremistickou organizací. Není ovšem známo, že by se vyzbrojovala střenými zbraněmi. Kobza dále upozorňuje, že v návrhu zákona není ani slovo o domobranách. V tomto ohledu má pravdu.

Z důvodové zprávy však je jasné, že návrh se týká právě například domobran:

„Cílem návrhu zákona je zejména znemožnit, aby se paramilitární skupiny fungující mimo relevantní bezpečnostní systém České republiky vyzbrojovaly a aby se zbraněmi usilovaly o prosazování svých ideologických cílů; činnost takových uskupení je neslučitelná s demokratickou podstatou České republiky coby právního státu,“ píše se v důvodové zprávě. Dále důvodová zpráva jasně upozorňuje ústavní zákon 110/1998 sb., který stanovuje, že „zajištění svrchovanosti a územní celistvosti České republiky, ochrana jejích demokratických základů a ochrana životů, zdraví a majetkových hodnot je základní povinností státu.“

Kobza a například středočeská SPD se vymlouvají, že taková paramilitární skupina musí mít jasný ideologický rámec a také velení. Připomeňme však, že samozvané domobrany měly své velení a také se ideologicky profilovaly. Ostatně, jako zákon proti domobranám chápe nový zákon i ministr vnitra Jan Hamáček, který je zároveň i jedním z předkladatelů zákona a návrh vypracoval právě jeho rezort.  V tomto sporu tedy, zcela výjimečně, dáváme za pravdu Aeronetu.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

24 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

3 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google