Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Smrtelné nehody v okolí Babiše?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Korelace neimplikuje kauzalitu je vědecká zásada, která připomíná, že pokud nějaké dva jevy často následují po sobě nebo pokud nějaké dvě proměnné spolu korelují, nelze z toho ještě vyvozovat, že jedna je příčinou a druhá kauzálním následkem. Takový závěr by byl logicky chybný a tedy neplatný.

Typickým příkladem tohoto argumentačního klamu může být text, který se šíří v různých skupinách a informuje o různých smrtelných nehodách v okolí premiéra Andreje Babiše.

František Mrázek byl bezesporu kontroverzní podnikatel. Z řadového veksláka se stal jednou z vedoucích figur českého podsvětí. Byl vyučený lakýrník. Zařídil si invalidní důchod a již před rokem 1989 měl výborné kontakty na policisty a politiky. Díky podvodům s realitami se jemu a jeho společníkům po roce 1989 podařilo vylákat z bank stamilióny korun. Mrázek, společník Tomáše Pitra, patřil k podnikatelům ovládajícím skupinu firem kolem Setuzy. Zastřelen byl pravděpodobně nájemným vrahem ve středu 25. ledna 2006 na parkovišti před sídlem jeho společnosti v budově Nové Dvory v Durychově ulici v pražské čtvrti Lhotka. Podle policie se jednalo o čin profesionála. K vraždě byla použita odstřelovačská puška a speciálně upravený náboj (způsobující větší zranění při zásahu). Vražda byla provedena jedinou ranou směřující přímo na srdce. Jeho smrt nebyla objasněna a policie na konci prosince 2006 vyšetřování odložila. Bývalý ředitel Útvar pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice tvrdí, že Mrázek byl zastřelen kvůli zákulisním tahanicím o ústecký podnik Setuza. Kriminalisté také spekulují, že možným vrahem Františka Mrázka byl syn Antonína Běly, muže, který Mrázka v podsvětí „zaučoval“.

Dlouholetá redaktorka ČT, mluvčí vlády České republiky a spoluzakladatelka hnutí ANO Andreje Babiše tragicky zemřela. Informaci serveru Lidovky.cz potvrdil prezident Českého klubu mluvčích Jiří Wolf. Držitelku ocenění Mluvčí roku 2002 srazilo auto na ulici Novodvorská v Praze. S Andrejem Babišem se kvůli odchodu nerozkmotřili a zůstávají nadále přátelé. „Známe se už deset let a já si ho velmi vážím. Byli jsme a stále jsme naladěni na stejnou strunu,” uvedla po odchodu z ANO.

Lobbista a podnikatel Tomáš Kejla byl nalezen mrtev v pražských Záběhlicích v listopadu 2007. Kejla byl spolu s polským lobbistou Jackem Spyrou obviněn z pokusu o podvod. Po majiteli Agrofertu Andreji Babišovi měli oba lobbisté chtít úplatek 10 milionů. V tu dobu ho však už čekal soud. „Pan Kejla zemřel bez cizího zavinění. Byl v tom alkohol v kombinaci se sedativy,“ potvrdil Právu mluvčí pražských policistů Ladislav Bernášek původní informace.

Mezi podnikatele patřil jeden z nejvlivnějších lobbistů Peter Kovarčík. Policie totiž vyšetřuje podezření, že ve Švýcarsku soustřeďoval miliony v souvislosti s amnestií jeho přítele, exprezidenta Václava Klause. Zájem na jeho odstranění měla řada lidí.

A tak by šlo pokračovat. U smrtelných nehod ty případy prověřovala policie a došla k závěru, že tam nebylo cizí zavinění. Korelace neimplikuje kauzalitu.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 hodiny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

9 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

1 dnem ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google