Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Slovenská policie se bude zaměřovat více na hoaxy a propagandu. Dennik N zjistil, kdo je zadržovaný Rus

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Slovenská policie se v budoucnu bude více zaměřovat na vyvracení nejrůznější hoaxů, fám a propagandistické příspěvky. Spustila speciální facebookovou stránku Hoaxy a podvody – Polícia SR. „Hlavním cílem této stránky je shromažďování hoaxů a různých podvodů, které se šíří především prostřednictvím internetu. Obsah stránky bude aktualizován podle potřeby a aktuálního vývoje. Policie považuje hoaxy za nebezpečný nástroj šíření dezinformací,“ píše slovenská policie.

„Stránka za pár dní od vzniku stihla zveřejnit několik příkladů podvodů, ale i balíček infografiky vytvořen Europolem zaměřený na počítačové podvody. Vítány jsou i podněty od uživatelů sociální sítě,“ dodává web Antipropaganda.sk.

Den po spuštění webu (26. října) policie zadržela na bratislavském letišti více osob. Dezinformačních časopis Zemi a Věk týž den večer informoval o zadržení ruského občana Jevgenija Paľceva. Paľcev má působit jako redaktor pro dezinformační web Hlavní zprávy. O případu psal již náš web zde.

Web Antipropaganda.sk přinesl oficiální stanovisko slovenské policie. Podle vyjádření incident na letišti nesouvisí s dezinformacemi: „Dne 26.10.2018 přiletěla leteckou linkou z Moskvy do Bratislavy státní příslušnice Republiky Srbsko a státní příslušník Ruské federace. Státní příslušnici Republiky Srbsko byl odepřen vstup na území Slovenské republiky z důvodu, že délka jejího pobytu na území členských států Evropské unie přesáhla 90 dnů během předchozího 180 denního období. Byl jí tedy vydaný formulář o odepření vstupu na území Schengenského prostoru. Státní příslušník Ruské federace řešen nebyl, byl jen kontrolován při hraniční kontrole, přičemž měl poškozený pas a vznikl problém při lustrací v informačních systémech. Po provedení hraniční kontroly byli další osoby propuštěni k další cestě.“

Stránce Dezinformácie, hoaxy a propaganda a Denniku N se povedlo zjistit, kdo jeJevgenij Paľcev. “Ukázalo se, že Paľcev udržuje kontakty s pracovníky ruské mediální skupiny Rossija Segodňa (Rusko dnes), kterou financuje Kreml. Na Facebooku je několik fotografií, na kterých Paľcev vyjednává v prostorách agentury Sputnik, která spadá pod tuto mediální skupinu,” píše Dennik N.

“Fotografie jsou z ledna 2018. Na návštěvě Sputniku doprovázel ruského novináře jeho kamarád Miloš Zvěřina, který je znám jako propagátor slovanské vzájemnosti. Zvěřina to potvrdil, když mu Deník N zavolal. Agenturu Sputnik založil Kreml v roce 2014 s cílem ovlivňovat veřejné mínění v zemích Evropské unie i postsovětského prostoru. Má více jazykových mutací včetně české, která se věnuje i dění na Slovensku. Díky Paľcevovi se ukázalo, že součástí kampaně je i slovenský web Hlavní zprávy.  O tom, že by Jevgenij Paľcev byl pouze překladatel, se dá pochybovat. Zvěřina pro Deník N potvrdil, že během jejich lednové návštěvy Sputniku byl Paľcev hlavní postavou a komunikoval s pracovníky agentury,” dodává Dennik N.

Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Kolektiv autorů Manipulátoři.cz

Share
Published by
Kolektiv autorů Manipulátoři.cz

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

15 hodin ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

20 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google