Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

ROZBOR DEZINFORMAČNÍHO VIDEA: mRNA vakcína (Corona očkování zasahuje do DNA)

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na sociální sítí se masivně šíří video kanálu „kla.tv“, které varuje před vakcínami mRNA, která má zmezit propuknutí onemocnění COVID-19. Ačkoliv video se tváří jako zpráva masmédií, kanál „Kla.tv“ (Klagemauer.tv) rozhodně médiem není. Jedná se o kanál náboženské sekty Organic Christ Generation (OCG) Ivo Saseka. Jedná se v německy hovořících zemích o známý dezinformační kanál, který v minulosti šířil například dezinformace o dění na Ukrajině, antisemistické konspirační teorie o 11. září a spolupracuje s krajně-pravicovou AfD.

V úvodu videa se moderátorka zmiňuje, že Bill Gates údajně připustil, že nová vakcína proti COVID-19 bude mít 700 000 „poškození“, tedy objeví se u 700 000 lidí nežádoucí účinky. Bill Gates však nic takové neřekl. Jak upozorňuje agentura AP, jeho citát zněl absolutně jinak. Bill Gates řekl, že nežádoucí účinky u 1 z 10 000 lidí je mnohem menší riziko, než kdyby vir nakazil 700 tisíc seniorů.

Video se následně zmiňuje o vakcíně proti prasečí chřipce, která způsobuje narkolepsii. Jak upozorňuje SÚKL, epidemiologické studie z Finska a Švédska ukazují, že v těchto dvou státech existuje u dětí a mladistvých vztah mezi očkováním vakcínou Pandemrix a narkolepsií. Evropská léková agentura následně doporučila „omezit používání pandemické chřipkové vakcíny Pandemrix u dětí a mladistvých do 20 let vzhledem k vzácným případům výskytu narkolepsie u mladých osob.“

Následně se video zabývá tvrzeními Dr. Wolfganga Wodarga. Na úvod je nutné napsat, že Wolfgang Wodarg je znám šířením neověřených informací a německá média pravidelně ověřují jeho falešná tvrzení. Video také zmiňuje Dr. Stefana Hockertze, jehož tvrzeními se také v minulosti věnovaly fact-checkingové weby (1, 2).

Video však nepřináší jakékoliv faktické argumenty, jak údajně mRNA vakcíny mění DNA. Toto tvrzení přijímá jako fakt na základě tvrzení dvou výše uvdených vědců, kteří byli v minulosti mnohokrát přichyceni s šíření nepravdivých tvrzení. Tvrzení o možné změně DNA způsobené očkováním se objevují opakovaně. Těmto tvrzením v souvislosti s covidem-19 se již opakovaně věnovaly fact-checkingové organizace Poynter, Full Fact, či agentury AP a Reuters. Vždy se stejným výsledkem. Tyto tvrzení jsou falešná.

Zasahování do lidské DNA je všeobecně odsuzované a vědci volají o vysloveném zákazu. Pokusy o genetickou modifikaci dětí se objevily jen v Číně. „Tým čínského genetika Che Ťien-kchueje oznámil, že upravil DNA dvou malých holčiček Anny a Lulu, které se narodily rodičům infikovaným virem HIV. A to ještě před jejich narozením. (…) Není ani jasné, jestli se modifikace povedla a obě holčičky jsou skutečně virem HIV nenakažené, strůjce výzkumu Che Ťien-kchuej však byl na sklonku roku odsouzen na tři roky do vězení. Jednal na vlastní pěst, a to se v Číně netoleruje,“ píše Need.cz.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

18 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

22 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google