Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Režisér Jan Tománek se pustil do prorektora Konvalinky a sám sebe chytl do pasti

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Režisér, výtvarník, scénárista a producent animovaných filmů Jan Tománek se na sociální síti Facebook pustil do prorektora Univerzity Karlovy Jana Konvalinky a osočil ho z nepravd a dezinformací. Ve skutečnosti se ovšem zavádějících tvrzení dopouští i Tománek.

Naše hodnocení: zavádějící

Podrobnosti: Jan Tománek Konvalinkovi vyčítá, že se dopustil nepravdy, když tvrdil, že v ČR zemřelo nejvíce lidí od druhé světové války. Je pravdou, že například v 80. letech umíralo pravděpodobně ještě lehce více lidí jak v roce 2020. Úmrtnost se tehdy pohybovalo lehce nad 130 tisíci úmrtími za rok, předběžný počet úmrtí za loňský rok hovoří o 127 tisících úmrtí. Jedná se o neobvyklý nárůst zhruba 14 % oproti roku 2019.

Do této chvilky by byl status v pořádku. Jan Tománek však ze svých poznatků dělá nesmyslné závěry. „A to jsou přesně ty manipulace – když některá média napíší šokující nadpis “Největší úmrtnost za 20 let” – vypadá to strašlivě a skvěle to zapadá do médii šířené apokalypsy, ale když se prostě podíváte 30 let zpět, je realita jiná a když se podíváte 70 let zpět, je pak zase úplně jiná,“ píše Tománek.

A proč tedy srovnávat úmrtnost před 30 let nebo dokonce 70 lety je špatně? Protože v té době byla také úplně jiná délka dožití. Zatím co v roce 2016 se muži dožívali průměru 76,2 roků a ženy se dokonce dožívaly 82,1 let, v letech, které srovnává Tománek, byla situace úplně jiná. V 40. letech zemřelo v Česku i 180 tisíc lidí, ale průměrně se tehdy muži dožívali 51 let a ženy 59 let. V 80. letech pak muži 67,5 let a ženy 74,7 let. Pokud se narodí zhruba stejně lidí a zkrátíme jim život, přirozeně nastane to, že úmrtnost v jednotlivých letech se zvýší. Rozdíl situace před 70 lety je téměř jedna generace (lidé se dožívají přibližně o 30% delšího věku), rozdíl 30 let zpět je zhruba 12,5% delší dožití. Pokud tedy chceme srovnávat úmrtnost, musíme ji srovnávat za dobu, kde je přibližně stejný průměrný věk dožití. Srovnávat úmrtnost před 70 lety a dnes je velmi zavádějící. V některých článcích jsme psali, že korelace ne vždy nutně implikuje kauzalitu. Ovšem vzhledem k tomu, že se počet obyvatel v Česku za zmíněné období příliš nezměnil (pohybuje se od 9,5 do 10,5 milionů), vztah mezi porodností, úmrtností a středovou délkou života je v tomto případě kauzální. Delší délka života vede k nižší úmrtnosti, zároveň však vyšší kvalita života snižuje i nutnost rodit větší množství dětí.

Pokud tedy od roku 2008 do roku 2019 vzrostl počet úmrtí z 104 tisíc na 112 tisíc (tedy o 9% za 11 let) a o rok později vzrostl na 127 tisíc úmrtí (tedy o 14%), data jednoznačně dokazují, že ten rok se stalo něco neobvyklého. V našem případě přišla pandemie COVID-19.

Jan Tománek tedy v příspěvku chce dokázat, že nic zvláštního se vloni nestalo. Dostupná data však hovoří o opaku. Z demografického hlediska byla loňská úmrtnost bezprecedentní. To, že umírají silné ročníky je argument, který neobstojí. Kdyby se jednalo o běžný nárůst úmrtí, úmrtí by byla rozložená do celého roku a ne jen po podzimu a zimy.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

6 hodin ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

23 hodin ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

1 dnem ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google