Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

ŘETĚZOVÝ E-MAIL: Lithium prodáno! Tak to je pěkný humus. Takže budeme na tom úplně stejně jako Venezuela s ropou

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

I nyní se e-maily šíří hoaxy týkající se tématu těžby lithia. Toto téma přitom významně ovlivnilo volby v roce 2017.


Text řetězového e-mailu:

LITHIUM PRODÁNO !!! Tak to je pěkný humus. Takže budeme na tom úplně stejně jako Venezuela s ropou.

Datum: 22. 4 2019 19:11:53  Těžební práva k těžbě Lithia v Krušných horách stát nakonec prodal!

Pro Čechy tam prý bude řada pracovních příležitostí. Otázka je proč? Opět se “zaskvěla proslulá česká politika”.

  • Prý musíme řešit Pseudo kauzu Čapí hnízdo!
  • LITHIA jsou zásoby za 3 – 5 biliónů Kč. Mohlo by oddlužit ČR a zlepšit životní úroveň.
  • Neměli by si Češi začít klást otázku za kolik, komu a kdo konkrétně? Prostě další TUNEL !!!
  • I přes značný odpor veřejnosti ČSSD těžbu LITHIA, pro ČR strategické suroviny, prodala !!!!
  • Těžba je rozdělena na 2 části :
  1. Obří výsypky, koupil miliardář Janeček a shání, komu by je prodal co nejlépe!
  2. Hlubinná těžba připadla státu – konkrétně pod ministerstvo průmyslu (ČSSD), které práva postoupili státní a.s. Geomet v čele s ředitelem Richardem Pavlíkem. Ten v červenci 2017 vystupoval s geologem Václavem Cílkem v ČT 1 v OVM, kde vyzývali stát,aby si ČR těžbu LITHIA ponechala a těžila ho státním podnikem.

Bohužel, dozvídáme se, že Australská firma European Metals koupila celou firmu Geomet i s Richardem Pavlíkem a dokončuje přípravy k těžbě LITHIA. A tak místo, abychom dostávali informace o postupu těžby LITHIA, kde cena zásob se  pohybuje na úrovni víc než 3 biliony Kč, což by zásadně ovlivnilo ekonomiku ČR, tak je nám předhazována uměle vytvořená a narafičená kauza Čapí hnízdo za pár fufníků, a všichni  politici se tím donekonečna zabývají a doslova baví!

Nezdá se vám, že jde o odvádění pozornosti celé veřejnosti? Aktéry jsou jako vždy vlastenci v ODS, TOPO9, KDUČSL, STAROSTOVÉ, PIRÁTI a jejich věrní!  Ti nás jako vždy, pěkně vodí za nos !

Bohužel se nám to NEZDÁ !!! Je to realita, před kterou si můžeš sice zacpat uši a zavřít oči, ale tím ničemu nepomůžeš…a proč se nekonají protesty proti této špíně?  Zřejmě proto, že teď je “ve vyším zájmu jistých kruhů” odrovnat Babiše a odrovnat i naši ekonomiku….


Odpověď Českých elfů:

Není pravda, že zásoby lithia prodala ČSSD. Správnou informací je to, že v ČR jsou v zásadě dva zdroje této suroviny:

–        Odkaliště cínovo-wolframových rud, kde bylo lithium a jeho rudy v tu dobu odpadem

–        Hlubinné zdroje.

Pokud jde o odkaliště, na těch státní podnik Diamo provedl rekultivaci, následně je prodal firmě Cínovecká deponie a.s. Stalo se tak v roce 2008, za vlády Mirka Topolánka, ministrem průmyslu a obchodu byl tenkrát Martin Říman (ODS). To konstatuje i web ppmagazin.com, který vydává Babišův „dvorní“ novinář Marek Přibyl. (viz níže) V té době 51 % této společnosti držela firma NEWTON MANAGEMENT, přes kterou se lze pátráním v obchodním rejstříku dostat k v Londýně registrované společnosti Eurogate finance limited, ve které figurují osoby odsouzené za tunelování Mostecké uhelné společnosti (Petr Kraus, Marek Čmejla…). S tím konkrétně Karel Janeček nemá nic společného, ten si až v roce 2013 firmu Cínovecká deponie a.s. prostřednictvím své firmy RSJ koupil. A na rovinu říká, že RSJ je finanční investor, koupil tedy firmu se zajímavým záměrem a pokud přijde odpovídající nabídka, tak vše prodá. To, myslím, není nic špatného, chová se jako obchodník.

A pokud jde o hlubinné zdroje, firma Geomet s.r.o. (nikoli a.s.) nikdy nebyla státní!! Založil ji v roce 2007 jako jediný společník geolog Pavel Reichl, který vytušil možnosti hlubinných zdrojů lithia v Krušných horách a sháněl investora pro další průzkum. Tím se pak stala společnost EMH. Podle magazínu Forbes stát tento postup podporoval. Stát nikdy nikomu žádnou firmu neprodal, jen uděloval licence k průzkumu a další potřebná povolení. První licence je již z roku 2010. V té době tam žádný pan Pavlík jako jednatel nefiguroval, ten přišel až později s investorem EMH. Není to tedy tak, že by ministerstvo někomu práva postoupilo, ministerstvo žádná práva nikdy nemělo, mohlo je maximálně udělit jako státní orgán tomu, kdo o ně požádá a splní náležitosti.

A podle posledních informací nakonec stát o nic nepřijde, protože, jak se zdá z posledních zpráv ministerstva, tak na průzkumu bude nyní spolupracovat dceřiná společnost ČEZu Severočeské doly. A pokud se vše ukáže rentabilní, tak ČEZ získá podíl v EMH a stát tak bude mít z celého záměru výdělek.

Když to tedy shrneme, zdá se, že lithium za strategickou surovinu nepovažovala žádná vláda a je možné, že v této souvislosti došlo k pro stát nevýhodným obchodům. Ale myslím, že tohle už řeší UOHS a uvidíme, s čím přijde. Je možné, že to bylo jen pochybení zodpovědných úředníků, ale je i možné, že v tom byl nekalý úmysl. Ale i poslední verze Surovinové politiky ČR z roku 2017 se o lithiu zmiňuje poměrně obecně: „Státní správa nemá relevantní informace o domácím potenciálu v tomto vysoce perspektivním segmentu nerostných zdrojů. S ohledem na to je nezbytné zpracovat úvodní rešerši o možném potenciálu high-tech surovin na teritoriu ČR a zhodnotit potenciál těchto kovů v existujících odpadech z těžby (odkaliště, odvaly), jejichž využití by v sobě synergicky spojilo ekonomický a environmentální profit. V současnosti lze již registrovat zájem soukromých investorů o některé lokality.“  Takže dost možná, že v této věci zaspal stát jako celek, a je zcela mimo mísu je plivání na některé politické strany, že nejsou dostatečně vlastenecké, když mnohé s tím nikdy neměly nic společného.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Čeští Elfové

Elfové je v českém internetovém prostředí sebeprezentační název anonymní aktivistické skupiny, která si vzala za cíl „boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu“. Skupina se zformovala v roce 2018 po vzoru obdobných skupin v pobaltských státech, například Litvy, kde podobná aktivita vznikla asi o pět let dříve. Přijala od nich také označení za elfy.

Recent Posts

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

7 hodin ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

14 hodin ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google