Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Reportéři ČT: Kdo stojí za dezinformačním serverem Aeronet?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

O Aeronetu už bylo napsáno mnoho. Bezpečnostní informační služba označila v roce 2014 ve svých zprávách Aeronet.cz za zdroj nebezpečné ruské propagandy. Ministerstvo vnitra České republiky vede Aeronet.cz na seznamu webových stránek šířících dezinformace. Příspěvky na těchto stránkách jsou většinou nepodepsané a jejich zdroje obvykle anonymní, ale jejich zaměření je většinou jednoznačně proruské. Není zřejmé, kým je tento web financován.

Web vede muž pod zkratkou VK. „Zkratka VK znamená Vedoucí Kolotoče a kdo se pod tímto pseudonymem skrývá, jeho čtenáře nezajímá. My jsme se to pokusili zjistit už před dvěma lety a odhalili jsme záhadný příběh jistého Marka Pešla, který se o politiku v minulosti nikdy nezajímal, zato měl na krku statisícové dluhy. Nikdy jsme se mu nemohli podívat do tváře, na místě, kde se měl vyskytovat, už nebyl,“ zjišťovala Aneta Snopová z pořadu Reportéři ČR.

Podle České televize je příjemcem peněz čtyřicetiletý Marek Pešl z jihočeského Branišova. Rodina si však myslí, že je zřejmě mrtev, protože o něm od roku 2003 nic neslyšela. Důvodem zmizení mohou být ale i statisícové exekuce vypsané na Pešlovo jméno. Podle slovenského obchodního rejstříku se pokoušel Pešl v zemi podnikat, před českými exekutory se tak může skrývat právě tam. V současné době dluží přes 30 tisíc korun. Ročně však inkasuje od čtenářů asi dva miliony korun.

Marek Pešl, podle zjištění České televize, používá k transakcí bílé koně. Původně to byl Marián Rohály z Havířova. Nyní používá jak bílého koně důchodce Jiřího Beneše z Vlachova Březí, dispoziční práva pak Josef Beneš z Čkyně. Peníze si Pešl vybírá v Trenčíně, ale už ani na tamní sídlišti se nezdržuje.

Více v Reportáži ČT zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

7 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 dnem ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

1 dnem ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google