Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

PRŮZKUM MEDIÁLNÍ GRAMOTNOSTI: Urážela Česká televize občany ČR?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na sociálních sítích se začíná opět šířit informace o průzkum společnosti STEM, která zjistila, že 61 % občanů ČR má problémy s mediální gramotnosti. Konspirační a dezinformační web Skrytá pravda to pojal tak, že je to urážkou českého národa a občany ČR uráží Česká televize. Prý údajně kvůli tomu, že si Češi nenechají diktovat z Bruselu.

A jak je to ve skutečnosti? Průzkum pro Českou televize vytvořila agentura STEM/MARK. O průzkumu informoval například i web Idnes.cz. Předmětem průzkumu nebyl názor občanů na Evropskou unii či Českou televizi, ale vysoká škála oblastí. Jednalo se o technické znalosti a dovednosti jako například ovládání TV nebo počítače, rovněž se jednalo o znalost tuzemských i zahraničních vlastníků médií nebo o znalost a schopnost odlišit mediální formy (zpravodajství, žurnalistika, nová média, investigativní žurnalistika…) Analytiky také zajímala schopnost interpretace a identifikace mediálních sdělení, praktické ověření schopností interpretace nebo znalost, charakteristiky a poslání veřejnoprávních médií veřejné služby. Podle výsledků průzkumu dosahují Češi ve znalostech o médiích a v přístupu k informacím v průměru 39 bodů ze 100 možných. Z průzkumu vyplynulo, že lidé sice většinou umí zacházet s technickými vymoženostmi a ovládat internet, ale často neví, kdo vlastní jaká média. Nízká je podle zjištění STEM/MARK i schopnost lidí vyhodnotit mediální sdělení, ve které dotazování dosáhli 35 bodů ze 100. V průzkumu agentury pro Českou televizi nejhůř dopadli senioři. Špatné výsledky ale měli i mladí lidé mezi patnácti a osmnácti lety.

 „Naprosto rozumím tomu, že je skupina lidí, která v nejistém světě dynamicky se vyvíjejícím, protože mu nerozumí, tak se ho bojí. Člověk je nejistý a v tu chvíli je naprosto jasné, že bude upřednostňovat bezpečí před světem neznámým. A naopak, člověk sebejistý bude upřednostňovat svobodu před světem bezpečným,“ potvrdil ministr školství Plaga.

Podle ředitele průzkumu STEM/MARK Pavla Šimoníka je problém nízké mediální gramotnosti i v tom, že zdrojů informací je moc. „Žijeme ve velmi dynamické době, která se velmi rychle proměňuje. Dřív stačilo konzumovat tisk, televizi a rozhlas, bylo omezené množství stanic. Dnes jste vystaveni milionu různých mediálních podnětů. Ten čas, který mají lidé na konzumaci médií, je velmi omezený a nemají čas asi dopodrobna studovat, odkud co přichází a jak s nimi co manipuluje,“ řekl Šimoník.

Celý pořad věnovaný tomuto tématu najdete zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Ne, Svaz sběračů lesních plodů opravdu nevznikne

Na sociálních sítích se šíří řada i bizarních hoaxů. Jeden z nich hovoří, že Piráti…

15 hodin ago

Miroslav Macek – de mortuis nil nisi veritas

Po smrti bývalého politika ODS Miroslava Macka byla zveřejněna mnohá pochvalná slova. Samozřejmé lze chápat,…

16 hodin ago

Ne, do litvínovského gymnázia nevnikl Ukrajinec

Zdá se, že někteří lidé mají potřebu na lidi z Ukrajiny svést úplně vše. V…

20 hodin ago

Existují důkazy, že za kauzou Vrbětice stojí Rusové. Rusko nespolupracovalo při vyšetřování

Předseda PRO se pro ruský Sputnik nechal slyšet, že policie nezákonně odložila kauzu Vrbětice. Rovněž…

2 dny ago

Nikdo nepopírá, že AZOV byl neonacistický. Už dávno ovšem není

Poslanec Jaroslav Foldyna se nechal slyšet, že prý dezinformace je v tomto případě nepohodlná pravda.…

2 dny ago

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google