Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Pro pobavení: 331 příznivců Tomia Okamury odmítá arabské číslice

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Příznivci SPD Tomia Okamury mají na sociální síti Facebook několik skupin. Jednou z nich je i skupina pod názvem „Fanklub Tomia Okamury“. Toto společenství se, kromě věcné debaty a nenávistných příspěvků, často stává také terčem různých trollů a recesistů. Jedním z nich je například účet, který nese jméno Otto von Herdics. Tento účet pak letos, do již zmíněné skupiny, vložil dvakrát anketu týkající se tzv. arabských čísel. A neuvěříte jak dopadla. V smyšlené anketě ohledně zavedení arabských číslic na školách, která se opírala o neexistující směrnici EU, se 331 a 241 uživatelů vyslovilo proti.

Arabské číslice (výjimečně nazývané hindské číslice, hindsko-arabské číslice nebo indo-arabské číslice) tvoří dnes nejrozšířenější systém symbolického zápisu čísel, používaný také v češtině. Snad není třeba dodávat, že je i oficiální číselným zápisem i v ČR, a je vyučován od první třídy na všech školách v ČR.

Číslice od 1 až do 9 se v hindsko-arabské číselné soustavě vyvinuly z číslic jazyka bráhmí. Buddhistické nápisy zhruba z roku 300 př. n. l. používaly symboly, ze kterých se pak staly číslice 1, 4 a 6. O jedno století později se začaly používat symboly, ze kterých se pak staly číslice 2, 7 a 9. Čáslo 0 bylo doplněno kolem 8. století. Perský matematik Al-Chorezmí napsal v arabštině kolem roku 825 knihu „Počítání s indickými číslicemi“ a arabský matematik Alkindus napsal kolem roku 830 čtyřdílnou knihu: „O používání indických číslic“ (Ketab fi Isti´mal al-´Adad al-Hindi). Zejména tato díla měla zásluhu na rozšiřování indického systému číslování na Středním Východě a na Západě. V 10. století středovýchodní matematici rozšířili desítkovou číselnou soustavu tak, aby zahrnovala zlomky, jak zaznamenal syrský matematik Abu’l-Hasan al-Uqlidisi v roce 952-953. Desetinná čárka byla představena Sindem ibn Alim, který předtím také napsal o arabských číslicích pojednání. V roce 825 Al-Chorezmí napsal pojednání v arabštině, „O počítání s hindskými číslicemi“, které bylo přeloženo do latiny z arabštiny ve 12. století jako „Algoritmi de numero Indorum“. První zmínky o arabských číslech byly nalezeny na západě Evropy v dokumentech Codex Vigilanus v roce 976. V roce 980 Gerbert z Aurillacu (později papež Silvestr II.) využil své pozice a šířil v Evropě vědomí o arabských číslech. Gerbert z Aurillacu v mládí studoval v Barceloně, takže měl na výklad o arabských číslech dostatečné vzdělání. Jižní a Východní Slované používali do 18. století systém čísel v cyrilici. Poté byl nahrazen arabskými čísly.

Vtipy na téma arabským čísel kolují po internetu již dlouho. „Islamizace dorazila už i do České republiky. Dle spolehlivých zdrojů z ministerstva školství se budou prvňáčci letos muset naučit arabské číslice!!! A to povinně!!! Kde toho bude konec!!!,“ odsdílelo v roce 2015 během dne více než 250 lidí.

Skupina nezávislých a kreativních mladých „novinářů“ ve věku 9 – 14 let, kteří tvoří internetové noviny s názvem Matýskovy noviny a mají vlastní YouTube kanál MatýsekTV vytvořila v roce  poučné video s anketou, v níž dospělým kolemjdoucím pokládali jednoduchou otázku: „Co říkáte tomu, že chce Evropská unie zavést do všech škol povinnou výuku arabských číslic?“ Reakce byly zajímavé. „Nesouhlasím!“, „Arabštinu nepotřebujeme“, „To je zbytečné, „Jsem proti!“…odpovídali mnozí dotazovaní.

Napsal: Jan Cemper
Jak nám můžete pomoci se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

21 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

2 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

3 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

3 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google