Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Historie

Příběh Augusta Landmessera. Muže, který nehajloval

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Událost se stala v Hamburku v roce 1936. Obrovský dav lidí se zde shromáždil, aby oslavil spuštění na vodu nové válečné lodi. Stovky, možná tisíce Němců zvedly pravici – a hajlovaly. Tato událost byla vyfocena několika reportéry – ale až po letech si kdosi všiml, že jeden jediný muž pravou ruku nezvedl…

Šlo o dělníka Augusta Landmessera – a k tomu, aby ruku k nacistickému pozdravu nezvedl, měl moc dobrý důvod. Jmenovala se Irma Ecklerová a Landmesserovi se tento vztah rozhodně nevyplatil. Ale vše po pořádku.

Agust Landmesser se narodil 24. května 1910 v Heidrege. Do NSDAP vstoupil v roce 1931 a byl několik let bezproblémovým členem. V té době znamenal vstup do strany jistý společenský status, který pomáhal i při hledání práce. Stal se pracovníkem hamburských loděnic Blohm+Voss a žil standardním životem. Byl vzorovým občanem a ohleduplným pracovníkem, snažil se žít poctivý život. V roce 1934 poznal židovku Irmu Eckler, se kterou se do sebe zamilovali a plánovali společný život.

Zlomový obrat však přišel v roce 1935, kdy spatřily světlo světa norimberské rasové zákony. Kromě množství dalších regulací zakazovaly svazek mezi Němci a lidmi židovského původu. August a Irma museli žít mimo manželství, což v té době nebylo ani zdaleka společensky akceptované tak, jako v současnosti. V témže roce se jim narodila první dcerka Ingrid, v antisemisticky orientované Třetí říši se životem prodírali velmi těžko a museli čelit řadě nepříjemných situací.

Právě v té době, 13. června 1936, došlo k oné slavné události v Hamburku. Landmesser musel být na režim opravdu hodně naštvaný, když si troufl jako jediný ve zfanatizovaném davu nehajlovat. Co více. August se stále se vztahem se svou (neprávoplatnou) ženou netajil a později také za to také zaplatil daň nejvyšší.

O dva roky později se jim narodila druhá dcera – Irene. Měsíc po Irenině narození se rodina neúspěšně pokusila uprchnout do Dánska. Na hranicích byli zadrženi. August byl zatčen a obviněn ze zneuctění rasy podle nacistických rasových zákonů. Hájil se tím, že ani on, ani jeho žena neměli tušení, že je Irma čistá Židovka. V květnu roku 1938 ho pro nedostatek důkazů propustili s upozorněním, že další podobná činnost by měla za následek víceleté vězení. O měsíc později byl znovu zatčen a odsouzen na dva roky do koncentračního tábora. Svoji milovanou Irmu už nikdy v životě nespatřil. Ta byla zadržena gestapem. Obě děti skončily v sirotčinci. Ingrid bylo později umožněno žít se svojí babičkou z matčiny strany, Irene si vzali pěstouni. Po babiččině smrti skončila v pěstounské péči i Ingrid.

August byl propuštěn v roce 1941 a začal pracovat jako mistr. O dva roky později, když německá armáda čím dál víc zabředávala do bezvýchodné situace, byl spolu s dalšími tisícovkami mužů zařazen do trestanecké jednotky – ty tvořily většinou první linie živých štítů – a poslán na frontu. Jeho stopa mizí v Chorvatsku, kde nejspíše zemřel šest měsíců před tím, než se Německo oficiálně vzdalo. Jeho tělo nebylo nikdy nalezeno. Za mrtvého byl prohlášen v roce 1949. Irma Eckler s nejvyšší pravděpodobností skončila v tzv. Centru eutanázie v Bernburgu a zemřela zde v roce 1942.

Fotografie, na níž je zachycen jak nehajluje, byla zveřejněna 22. března 1991 v deníku Die Zeit, dcera Irene Ecker na ni poznala svého otce. Rozšířena pak byla po sociálních sítích jako symbol vzdoru nacistickému systému a symbol odvahy postavit se davu.

V roce 1996 publikovala Irene Eckler knihu s názvem Opatrovnické dokumenty 1935–1958: Perzekuce Rodiny za „Zneuctění Rasy“ (v originále: The Guardianship Documents 1935–1958: Persecution of a Family for „Dishonoring the Race“). Tragický příběh její rodiny obsahuje velké množství originálních dokumentů, včetně dopisů od její matky a dokumentů ze státního opatrovnického zařízení.

Zdroje:

Wikipedie: https://en.wikipedia.org/wiki/August_Landmesser

G.cz: http://g.cz/pribeh-muze-ktery-odmitl-hajlovat/

Refresher: https://refresher.cz/32970-August-Landmesser-Muz-ktery-odmitl-hajlovat

Zpracoval: Jan Cemper

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

9 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google