Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Překrucování reality policejním prezidentem

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V pořadu Ptám se já na webu Seznam Zprávy vystoupil 30. září 2022 policejní prezident Martin Vondrášek. Veronika Sedláčková se v rozhovoru věnovala především otázce uprchlíků a aktuální ostrahy hranic, v poslední třetině se ptala na aktuální zásah policistů v civilu při útoku závinem na Tomia Okamuru, v čase 15:20 přišla řeč na zásah policistů v Borovanech při předvolební šou Andreje Babiše (o záležitosti jsme psali v článku „Držte si svého autistu na vodítku!“ z 19. srpna 2022). Moderátorka se dotázala, k jakému výsledku dospělo vyšetřování ze strany GIBS. Vondrášek doslova řekl: „Nemanipuloval s reproduktorem. Vzal reproduktor, kterej patřil někomu jinému, utíkal s ním z místa, byl několikrát vyzván, aby zanechal svého jednání. Prostě dopustil se krádeže. Tečka. A samozřejmě to ostatní šetří GIBS včetně přiměřenosti toho zákroku. A já v tuto chvíli ještě ten výstup z toho šetření nemám k dispozici.“

Vondráškovo tvrzení je v pozoruhodném rozporu s vyjádřením Tünde Barthy pro Deník N:

Vy jste zažila incident v Borovanech, kde vám mladý muž, který má podle své matky autismus, sebral reprobednu. Jak se to podle vás odehrálo?

Abych to vysvětlila od začátku: celé setkání bych zařadila mezi ta poměrně hodně vyhrocená. Zaznamenala jsem toho chlapce, protože byl velmi agresivní. Najednou jsem viděla, že utíká směrem k naší reprobedně, čapl stojan i s tou bednou a utíkal za karavan mezi domy. Tak jsem utíkala za ním.

Po chvíli jsem ho zastavila. Říkala jsem mu, že krade cizí věc a aby nám bednu vrátil. Byl agresivní a vulgárně mi nadával. Tak jsem ho uklidnila a řekla mu znovu, aby mi vrátil tu bednu a neničil si zbytečně život. Poté co mi přišli kolegové na pomoc, bednu vrátil. A tím pro mě celý příběh skončil. Vrátila jsem se ke karavanu a dokončili jsme mítink. Vše ostatní jsem se dozvěděla až z médií.

Policisté následně na školáka zaklekli, chování odsoudil policejní prezident i ministr vnitra…

U toho už jsem nebyla. Nevěděla jsem ani, že ten mladý muž má autismus. Jsem sama matka a nedovedu si představit, že bych autistické dítě vzala na vyhrocené setkání. Vždyť je to obrovské riziko pro jeho zdravotní stav. Problematice autismu jsem se navíc věnovala i na Úřadu vlády, pomáhali jsme rozjíždět několik zdravotních zařízení a dětem trpícím autismem jsme pomáhali. Autistické dítě nerozeznáte, chová se zcela normálně. V tu chvíli jsem nevěděla, že jednám s někým, kdo autismem trpí. Takže mě to mrzí o to víc.

[Konec citace]

To tedy znamená, že inkriminovaný policejní zákrok nebyl nutný, protože reproduktor byl již vrácen. Zde se nabízí paralela s jednáním Andreje Babiše, který státu ukradl 50 miliónů korun. Tuto částku pak vrátil a nyní tvrdí, že škoda nevznikla – stejně tak nevznikla škoda ani v Borovanech. Ale za 50 miliónů se nezaklekává…

Policejní prezident hovoří o krádeži. Neříká už ale, zda má na mysli trestný čin, nebo přestupek. O trestný čin se od roku 2020 jedná, pokud způsobená škoda činí nejméně 10 000 Kč. Ponecháme na posouzení čtenářů, jakou hodnotu má asi reproduktor (foto převzato z webu idnes).

Co se týče postoje policejního prezidenta k použití násilí proti civilistům je nutno připomenout, že to byl právě Martin Vondrášek, který ve funkci náměstka policejního prezidenta Tuhého velel policejnímu opatření při návštěvě čínského prezidenta v březnu 2016. Tehdy na našem území mohly české občany napadat úderky čínských najmutých aktivistů, zatímco česká policie šikanovala protestující. Dokonce tehdy protiprávně nutila české občany sundávat tibetské vlajky (viz např. zde, zde a zde). Protiprávní tehdy byla celá třetina zásahů. Symptomatické je i to, že zasahujícím policistům následně poděkoval prezident Zeman.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Simona Postlerová si stěžovala na postcovidový syndrom

Po každém úmrtí známé osobnosti se snaží dezinformátoři spojovat úmrtí s očkováním proti COVID-19. Ne…

3 hodiny ago

Jakub Jašek dál obdivuje Wagnerovce

Někteří lidé nechápou například 5 a půl letý trest pro Tomáše Čermáka za vyhrožování. Prokremelští…

21 hodin ago

Lenka Tarabová opět straší sraženinami. Google ukazuje, že je to džem

Lenka Tarabová ze spolku Resetheus je známa šířením dezinformací. Nyní si vymyslela, že sraženiny očkovaných…

1 dnem ago

Ne, Svaz sběračů lesních plodů opravdu nevznikne

Na sociálních sítích se šíří řada i bizarních hoaxů. Jeden z nich hovoří, že Piráti…

2 dny ago

Miroslav Macek – de mortuis nil nisi veritas

Po smrti bývalého politika ODS Miroslava Macka byla zveřejněna mnohá pochvalná slova. Samozřejmé lze chápat,…

2 dny ago

Ne, do litvínovského gymnázia nevnikl Ukrajinec

Zdá se, že někteří lidé mají potřebu na lidi z Ukrajiny svést úplně vše. V…

2 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google