Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

Pravý prostor a Voxpopuliblog: Hlas ultrapravicového extremismu v ČR

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Weby Pravý prostor a Voxpopuliblog jsou hlasem ultrapravice v ČR. Především pak Pravý prostor patří mezi ty úspěšnější v ČR. Podle Simlarwebu má návštěvnost kolem 400 tisíc návštěv měsíčně. Podle studie Prague Security Studies Institute například jenom stránka Pravý prostor nebo AC24 dostává měsíčně z reklamy okolo 80 tisíc korun.

Ústředním tématem webu je migrace. V souvislosti s tímto tématem se web neúměrně soustředil na Švédsko. Jednou z takových zpráv byla i ta, že švédské školy již nebudou učit starou historii. Ta se ale ukázala být nepravdivá.

Podle politologa Jana Charváta je web jeden z šiřitelů narativu o údajné genocidě v Jihoafrické republice. Ve skutečnosti však tam není situace tak vážná, jak dezinformační weby uvádějí. Výrazným způsobem s ním pracoval Filip Vávra, zakladatel Národního odporu, na svém webu Středoevropan. Druhým médiem, které to téma komunikuje, je Pravý prostor. Částečně se objevuje na Protiproudu, pracují s ním některé z dezinformačních webů a jsou také konkrétní lidé, kteří to téma přijali za své,” rozkrývá situaci politolog Jan Charvát, který se specializuje na politický extremismus. Pravý prostor jako dezinformační médium zmiňuje například i František Vrábel ze Semantic Visions. Náš web o něm psal také například v souvislosti s tím, že šířil falešný Sókratův citát.

Za weby Pravý prostor a Voxpopuliblog stojí Karel Kříž z Moravských Budějovic. Karla Kříže najdeme také na Facebooku, kde se se svým rasismem ani netají. Nenávidí také Prahu nebo ekology. Zdrojem příjmu je kromě reklamy i jeho eshop Politicon.cz.

Karel Kříž v čele stolu

Zajímavé ovšem je, že jeho společnosti nemají téměř žádný obrat. Společnost Coorex Mart nedosáhla žádného obratu. A jak jen na tom společnost Pravý prostor média? „Společnost dle nám dostupných informací zatím dosahuje jen malých obratů a nevíme, kolik zaměstnává zaměstnanců. Firma meziročně obratově stagnuje. Zaznamenali jsme stejnou hodnotu obratu v posledních dvou sledovaných obdobích,“ píše ekonomický web Detail.cz.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

13 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

17 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google