Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Podvod na WhatsAppu : 5 bezplatných vstupenek do Aquapalace Praha

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Možná vám to také dorazilo, zejména pokud používáte WhatsApp. Skvělá nabídka vstupenek do Aquaparku v Praze. Prý při příležitosti výročí a celé to má klasickou konstrukci podvodu.

První věc, která by vás měla trknout je doména. Aquapalace Praha rozhodně nemá  doména aquapalace-cz(dot)win.  A zcela určitě jeho web nevypadá tak divně, jako to na co se na této doméně objeví.  Tohle si vždy můžete snadno ověřit nalezením správného webu – tady jde o www.aquapalace.cz

Trknout by vás měla i druhá běžná věc u podvodů – podivné překlady. Tady „dávají 5 bezplatných průchodů 500 rodinám“.

Zbytek je taky charakteristický pro podvod – ve spodní části generované falešné komentáře vypadající jako z Facebooku. Nutno odpovědět na nějaký kvíz, náhodně generovaný počet „zbývajících vstupenek“.

Trknout by vás mělo i to, že po odklikání otázek (je jedno na co klikáte) to po vás bude chtít sdílet s dvaceti přáteli přes WhatsApp – ono sdílení mimochodem nemá nic společného s aquaparkem. Ve skutečnosti sdílíte toto

*Adidas rozdává 5000 svobodných párů obuvi k oslavě svého 93. výročí*. Získejte své boty zdarma :  www_adidas-cz_win

.Ano, pochopili jste správně,  na adidas-cz(dot)win je další podvodný kvíz – pro změnu se vydávající za Adidas.

CO SE STANE KDYŽ PODVOD ŠÍŘÍTE PŘES WHATSAPP?

Pokud tomuto podvodu naletíte a pošlete něco takového dál na své přátele, tak se především může velmi brzy stát, že vám Facebook zruší účet na WhatsApp.

Každopádně, pokračuje to další stránkou (final.html) a přesměrováním na giveawaypromo(dot)win/aqua/ – což je opět další fake stránka – je plná obrázků pro klikání, kde každé klikání podvodníkům vydělává peníze přes affiliate.

Teoreticky vás to má přivést na zadání adresy pro získání vstupenek – skutečnost je, že se ocitnete na Coreplays(dot)com a bude to po vás skutečně chtít e-mail a heslo pro založení účtu – pokud nejste úplně hloupí, tak tady se registrujete do nějaké služby na „přehrávání filmů“ a pokud tam skutečně platební kartu zadáte, tak přijdete během krátké chvíle o vyšší desítky dolarů a bude velmi obtížné se toho zbavit.

Pokračuje to snahou vymámit z vás číslo platební karty – tady už byste opravdu měli použít mozek, protože tohle vás může připravit o dost peněz. Coreplays  je navíc známé podvodné místo (viz například zde  a zde.

Napsal: Daniel Bradbury Dočekal

Původně vyšlo na Pooh.cz: https://pooh.cz/2018/07/01/vstupenky-do-aquaparku-v-praze-zdarma-klasicky-podvod-sirici-se-masivne-pres-whatsapp-co-vas-pripravi-o-hodne-penez/

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

6 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google