Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: KomunikaceMonitoring

Nová „deklarace lékařů k nátlaku na očkování“ je podporována dezinformačními weby

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Sociálními sítěmi se šíří další ze série petic vytvořených podobnou skupinou lékařů, kteří petic vydali již několik. Tentokrát se jmenuje „Deklarace lékařů k nátlaku na očkování“. Je to petice, pod kterou je přímo podepsáno 11 lékařů a dalších několik set podepsalo petici následně. Mezi autory patří i sedmdesátiletá pediatrička Anna Urbanová, homeopat a angiolog Vladimír Čížek nebo homeopat Tomáš Lebenhart.

Autorům petice vadí pojem „dezinformátoři“. „Jsme tak svědky proměny z principu nepolitické profesní organizace ve zcela nepokrytě politickou účelovou sílu, k čemuž nemá žádný mandát. Ze stavovské organizace, která má hájit zájmy lékařského stavu, se stala organizace tvrdě a slepě prosazující jeden úzký názorový směr bez ohledu na oponentní názory a vědeckou diskusi. Kdokoliv projeví jen trochu odlišný názor, je dehonestován či označen za dezinformátora,“ napsali na adresu České lékařské komory. Petice je přitom podporovaná jednoznačně dezinformačními weby jako AC24, Pravý prostor, nebo Pravdivě.eu.

V samotné petici se například píše, že vakcínám proti COVID-19 skončí klinické testování až v roce 2023. Klinické studie už byly dávno dokončeny. Pro příklad uvádíme klinické studie vakcíny Pfizer: Studie na zvířatech1. a 2. fáze3. fáze. Po dokončení závěrečných klinických studií 3. fáze  byla vakcínám Pfizer-BioNTech uděleno schválení pro nouzové použití regulačními orgány USA v prosinci 2020 a následně byla podmínečně schválena v EMA. Podmínečné schválení léčiva není nic nového. Například EMA takto schválila řadu léků. Rozdíl mezi schválením a podmínečným schválením je pouze ten, že společnost, která podmínečně schválený léčivý přípravek uvádí na trh, o něm musí reportovat další údaje. V oné studii, která má být ukončena 2. května 2023, jde právě o zpětný reporting. Společnost Pfizer uvedla, že bude pokračovat ve sledování účastníků, kteří byli naočkováni v 3. fázi studie. To znamená, že „všichni účastníci studie budou i nadále sledováni za účelem posouzení dlouhodobé ochrany a bezpečnosti po dobu dalších dvou let po podání druhé dávky.“ Stejně tak i Moderna uvedla, že bude v následujících dvou letech i nadále sledovat účastníky své 3. fáze studie.

V deklaraci se rovněž píše o tom, že vakcíny jsou genetické. To však neplatí pro všechny. Vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson genetickými rozhodně nejsou. Nepřímo navíc rozvíjí nesmyslný narativ o genové terapii.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Boj s dezinformacemi není v rozporu se zachováním svobody slova, říká poslanec Exner

Jak se daří ČR reagovat na dezinformace? Umíme čelit hybridním hrozbám? A jak se můžeme…

5 hodin ago

Atentátník sympatizoval s proruským hnutím Slovenskí branci a Kotlebou

Pokus o atentát na slovenského premiéra Fica je zatím plný otazníků. Prokremelští aktivisté nejprve lhali,…

10 hodin ago

Jindřich Rajchl vyhrožuje České televizi zrušením

Česká televize si dovolila zveřejnit průzkum volebního potencionálu od společnosti Kantar. To však neměla dělat.…

1 dnem ago

Šíří se fáma o úmrtí českých vojáků na Ukrajině

Na sociálních sítích se poslední dobou šíří fáma o údajném úmrtí sedmi českých vojáků na…

1 dnem ago

Kastoreum se používá v jídlech minimálně, jako náhražka se požívá vanilin

Na sociálních sítích se šíří příspěvek, který informuje o náhražce vanilky, maliny či jahody v jídlech.…

2 dny ago

Opět se šíří vylhaný citát Jiřího Stracha

Na Facebooku se opět začíná šířit vymyšlený citát z loňska. „Je neuvěřitelné, jak se Američanům ve…

2 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google