Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxLidé

Nizozemská novinářka neodhalila, kdo stojí za plánem potravinové krize v zemi

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Tisíce sdílení mají na sociálních sítích videa, na kterých vystupuje bývalá členka nizozemské krajně pravicové euroskeptické politické strany FvD (Forum voor Democratie, tedy Forum pro demokracii) Eva Vlaardinerbroeková, která v současnosti žije ve Švédsku. Vlaardinerbroeková ve videu tvrdí, že plán nizozemské vlády snížit do roku 2030 na polovinu emise dusíku a čpavku produkovaného hospodářskými zvířaty, proti němuž nizozemští farmáři protestují, vznikl proto, že švagrem nizozemského ministra, který podle ní tento zákon prosadil (Vlaardinerbroeková ho nejmenuje), je majitel online supermarketu Picnic, do nějž loni investoval 600 milionů dolarů Bill Gates. Toho označuje jako „člověka, který chce, abyste jedli falešné maso“.

Video s Vlaardinerbroekovou, doplněné českými titulky, zveřejnil medávno dezinformační web Aeronet News, následně se začalo šířit po Facebooku i na YouTube a Vimeo.

Oba příspěvky ale špatně charakterizují Gatesův vztah ke společnosti a špatně identifikují, k čemu budova sloužila. Zařízení, které v neděli večer vyhořelo, bylo distribuční centrum provozované společností Picnic, nizozemskou online službou s potravinami založenou v roce 2015, která uživatelům umožňuje objednávat potraviny pomocí mobilní aplikace a nechat si je doručit. Podobné společnosti fungují i na českém trhu. Například Rohlík nebo Košík.

Každopádně budova nebyla továrnou, která by vyráběla alternativy masa a nebyla používána pro žádný druh výroby. „Společnost Picnic v roce 2021 získala 600 milionů eur na rozšíření svých operací po Evropě, uvádí zpráva společnosti. Velká část tohoto financování pocházela z Nadačního fondu Billa a Melindy Gatesových. Trust fondu se stal jedním z mnoha dalších akcionářů, kteří přispěli k financování rozvoje,“ napsal agentuře AP v e-mailu Martijn Koolhoven, úředník pro styk s veřejností zastupující Picnic.

Trust, který investuje a spravuje peníze, je oddělený od Nadace Billa a Melindy Gatesových, která přispívá na humanitární činnost. Trust se snaží, aby si fond určitou část peněz sám vydělal a spravuje ho expertní tým manažerů.

Nepravdivá tvrzení o požáru se objevila v průběhu protestů tisíců farmářů v Nizozemsku, demonstrujících proti vládě, která plánuje snížit emise a omezit chov dobytka.

Opakované protesty zemědělců v Nizozemsku začaly v roce 2019, kdy vláda poprvé začala mluvit o plánech na omezení zemědělství a chovu dobytka s cílem snížit emise dusíku.

Nizozemští zemědělci pomocí traktorů omezují provoz na dálnicích a přinejmenším jednou uspořádali solidární protest za své nizozemské kolegy také němečtí zemědělci. Agentura AFP však nenašla žádný důkaz toho, že by ze solidarity se zemědělci protestovali nizozemští hasiči.

Jeden z posledních masových protestů se konal 22. června 2022 za účasti tisíců zemědělců jedoucích na traktorech, kteří demonstrovali ve středním Nizozemsku poté, co vláda v Haagu představila plán na třicetiprocentní snížení chovů hospodářských zvířat.

V této souvislosti se objevuje i jiný příspěvek, který nepravdivě naznačuje, že záběry zachycují solidární demonstraci v Nizozemsku, kde aktuálně probíhají protesty zemědělců proti novému vládnímu plánu na snížení emisí dusíku. „Hasiči v Nizozemsku projevili solidaritu s farmáři ,“ stojí v tomto příspěvku z 12. července 2022, který na Facebooku sdílelo přes 140 uživatelů. Na videu je vidět několik hasičských aut se zapnutými sirénami, na jejichž střechách stojí lidé v požárnických uniformách.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

12 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 dnem ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google