Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Nevědomost Jaroslava Duška

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Herec Jaroslav Dušek je znám, kromě nesporných hereckých kvalit, také díky svému alternativnímu způsobu života. Svými myšlenkami se stal duchovním guruem a poskytuje rozhovory pro mnoho ezoterických webů, ale své místo dostal i mezi mainstreamem.

Zatímco ve svém asi nejznámějším představení Čtyři dohody radí: „nemanipuluj“, v realitě dělá přesný opak. Přesněji napsáno, jeho vyjádření například o koronaviru postrádají jakékoliv faktické informace. Příkladem může být jeho rozhovor pro sektu Maitrea („inspirace srdcem“), který sdílí na Facebooku například stránka Poselství andělů. V rozhovoru například tvrdí:

„Já viry obecně za nepřátele nepovažuji. … Viry mají za úkol zpracovat neživá těla. Problém je, že mnoho živých lidí vyzařuje mrtvolnou energii, a tak po nich ty viry jdou. Protože to vyhodnotí tak, že už jsou mrtví. Ti lidé nevyzařují život, radost a štěstí. Jde z nich ponurost a skleslost, a tak je viry rozloží a snědí. Mně se tahle představa zalíbila. A nechce se mi nabízet se jako strava… ale přesně tohle mnoho lidí dělá.
Uvědomuji si, že takové řeči můžou spoustu lidí naštvat. Řeknou: To by mě zajímalo, co bys říkal, kdybys byl sám nemocný. A já jim na to říkám: Copak vy mi přejete, abych onemocněl? A oni, že samozřejmě ne. A já se jich ptám, tak proč to říkáte? Já si neplánuji být nemocný. Ve své mysli nemám takový program.“

Ve skutečnosti je to absolutní nesmysl. Viry rozhodně nemají za úkol zpracovávat neživá těla. Viry jsou tzv. obligátní cizopasníci, žádný virus není schopen žít bez svého hostitele. Samozřejmě nesmysl je i to, že virus něco vyhodnocuje. „Tělo“ virů je tvořeno tzv. virovou částicí, která je složena především z bílkovin a nukleových kyselin. Pro viry je charakteristické, že nerostou, nedělí se a ani nejsou schopné vyrábět (bez cizí pomoci) energii či vytvářet vlastní bílkoviny. Ty nejprimitivnější viry obsahují pouze svoji genetickou informaci ve formě DNA nebo RNA, které jsou uloženy v kapsidě. Rozhodně však ze své podstaty nic nevyhodnocují.

Poselství jeho výroku je velmi teatrální, lze ho vyložit tak, že vir se „rozhodl“ zabít všechny lidi s depresemi, úzkostmi a dalšími psychickými poruchami, protože nejsou radostní a šťastní?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

9 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 dnem ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

1 dnem ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google